Skandalozna odluka Prištine: Na slobodu pušteni potencijalni teroristi! Reagovao i Petković

17.06.2022

12:23

0

Tom prilikom su Bujar Behrami i Resim Kastrati osuđeni na 10, odnosno na četiri godine zatvora

Skandalozna odluka Prištine: Na slobodu pušteni potencijalni teroristi! Reagovao i Petković
Ilustracija - Copyright YouTube/ Kosovo Online

U Osnovnom sudu u Prištini optuženi Gramos Šabani, Edona Haljiti, Aljbert Ademaj i Ljeotrim Musljiu oslobođeni su optužbi za pripremanje terorističkih napada na Kfor, srpske pravoslavne crkve i diskoteke, dok je za Bujara Behramija i Resima Kastratija potvrđena presuda kojom su proglašeni krivima za ova dela, objavio je sudija Agim Kuči, prenosi Zakletva za pravdu.

Prema njegovim rečima, četvoro optuženih je oslobođeno zbog nedostatka dokaza jer nije dokazano da su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Protiv ove presude nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe u zakonskom roku od 15 dana od dana prijema iste.

Reč je o ponovljenom postupku budući da je 2019. godine u septembru Osnovni sud u Prištini proglasio krivim šest osoba za planiranje terorističkih napada na Kfor, srpske pravoslavne crkve, kao i diskoteke na KiM i osudio ih na ukupno 25 godina i devet meseci zatvora.

Tom prilikom su  Bujar Behrami i Resim Kastrati osuđeni na 10, odnosno na četiri godine zatvora.

AP Photo/Bojan Slavković
 

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva tzv. Kosova, 4. oktobra 2018. godine, Bujar Behrami i Resim Kastrati optuženi su da su u periodu od decembra 2017. do 29. juna 2018. godine pripremali terorističke napade na KiM.

Behrami je, kako navodi tužilaštvo, pokušao da stvori grupu pod nazivom "Pomoćnici Islamske države u zemlji orlova", koja bi delovala na Kosovu i Metohiji, u Makedoniji i Albaniji.

Prema optužnici, teroristički napadi pripremani su odvojeno u diskotekama "Insomnia" i "Cambodia" u Gračanici, kao i na pravoslavnu crkvu u Severnoj Mitrovici, kao i na drugim posećenim mestima.

U optužnici se navodi da se Resim Kastrati bavio nabavkom vatrenog oružja i eksploziva, kao i pronalaženjem lica koja bi nosila prsluk sa eksplozivom.

AP Photo/Bojan Slavković
 

Ovim radnjama tužilaštvo je dvojici okrivljenih teretilo da su počinili krivično delo "pripremanje terorističkih akata ili krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti tzv. Kosova”.

Optuženi Bujar Behrami je, prema navodima tužilaštva, tokom aprila - maja 2018. godine, u cilju izvršenja terorističkih akata na KiM, tokom komunikacije sa osobom po imenu Murselj Murselji iz Nemačke, slao sredstva osumnjičenom Resimu Kastratiju u vrednosti od 9.000 evra radi kupovine eksploziva.

Takođe, optužnica je teretila sada oslobođenog Gramosa Šabanija  i za krivično delo "Pripremanje terorističkih akata ili dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti tzv. Kosova" zbog planiranja i pripremanja terorističkih akata u Belgiji i Francuskoj, budući da je i belgijski državljanin. 

Petković osudio odluku

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagovao je i osudio odluku suda u Prištini da oslobodi četvoro Albanaca optuženih za pripremanje terorističkog napada na KFOR, SPC i ugostiteljske objekte.
- Dok se Srbi na Kosovu i Metohiji optužuju na višegodišnje drakonske kazne zatvora bez svedoka i dokaza, istovremeno sud u Prištini oslobađa četvoro Albanaca optuženih za pripremanje terorističkog napada na KFOR, SPC i ugostiteljske objekte. To je prava slika pravosuđa u Prištini - napisao je Petković na Tviteru.

On je, kako navodi tužilaštvo, planirao samoubilački napad eksplozivom na mestima koja posećuju građani, uz sprovođenje prikrivenih mera istrage i nadzora, ali je 5.juna 2018.godine uhapšen.

U nastavku optužnice, Gramoš Šabani je 2. juna 2018. namerno pozvao svoju suprugu Edonu Haljiti kako bi pripremila terorističke akcije na tzv. Kosovu, naloživši joj da vozilom izvrši samoubilački napad eksplozivom na pripadnike Kfora na tzv. Kosovu i drugim mestima.

Za ove radnje, tužilaštvo ga je teretilo za krivično delo "regrutovanje radi terorizma“, iz člana 139. KZRK. Edona Haljiti je, prema navodima Tužilaštva, u periodu od maja do 2. juna 2018. godine, postupajući po nalogu optuženog Gramosa Šabanija, učestvovala u inkriminišućim radnjama pripremanja terorističkih akata na tzv. Kosovu, planirajući da izvrši samoubilački napad sa eksplozivom u vozilu protiv pripadnika Kfora na KiM, kao i na drugim mestima koja posećuju građani, snabdeveni vatrenim oružjem i eksplozivom u cilju izvršenja terorističkog akta.

Zbog ovih radnji, optužnica tereti Edonu Haljiti za krivično delo "pripremanje terorističkih akata ili krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova“.

Ademaj i Musliju su bili optuženi su da su znali i bili obavešteni da su Behrami i Kastrati pripremali terorističke napade na KiM, da su bili u stalnom kontaktu sa njima i da nisu prijavili te kriminalne delatnosti.

Ljeotrim Musljiu teretio se za krivično delo "neovlašćeno držanje, kontrola ili držanje oružja“, zbog toga što je optuženi Musljiu, prema optužnici, u neodobreno vreme, bez važeće dozvole, a kršeći važeći zakon o oružju na tzv.Kosovu, obezbedio i posedovao vatreno oružje , automatske puške, koje je prilikom upada u kuću i objekte tzv. Kosovske policije, oduzeti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike