Dva razgovora sa Vučićem i zaključak je jasan: Abazović podržava Temeljni ugovor i temu Otvorenog Balkana!

17.06.2022

06:56

0

Abazović je rekao da su Otvoreni Balkan i Berlinski proces kompatibilni i da podrazumevaju ekonomsku saradnju i rad da profunkcioniše zajedničko tržište kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični

Dva razgovora sa Vučićem i zaključak je jasan: Abazović podržava Temeljni ugovor i temu Otvorenog Balkana!
Aleksandar Vučić Dritan Abazović Instagram buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao dva razgovora koja su se odnosila na ekonomsku saradnju i Otvoreni Balkan, inicijativu koju je okarakterisao kao "čedo Berlinskog procesa".

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Abazović je u emisiji "Argumenti" na RTCG kazao da je to pitanje između države i Crkve i da se nada da će "ta tema uskoro biti zatvorena".

- Da li ima napretka, ima. Dovodimo sve u jedan status i zatvaramo temu. Nadam se da će ta tema uskoro biti zatvorena - poručio je on, dodajući da sa svim državama regiona pokušava uspostaviti dobre odnose.

24sedam/AP Photo/Risto Božović
 

Abazović je rekao da su Otvoreni Balkan i Berlinski proces kompatibilni i da podrazumevaju ekonomsku saradnju i rad da profunkcioniše zajedničko tržište kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični.

- Interes Crne Gore je ključan u dva aspekta - politička i ekonomska stabilnost - kazao je Abazović.

On je poručio da možemo da izaberemo da budemo zatvorena država, ali nas to "neće dovesti nigde" i dodao da ako Crna Gora ne može da bude kompatibilna sa zemljama regiona, "šta očekivati sutra u Evropskoj uniji".

- Više granica, više šverca. Manje granica, manje šverca. Nama treba jedinstven sistem - poručio je Abazović.

Regionalna saradnja odnosi se na konkretne primere, i zato "moramo imati otvorenu komunikaciju sa svim premijerima i liderima država regiona", dodao je Abazović.

- Tražili smo da se oslobodi uvoz iz Srbije, to nije samo izlazak nama u susret, treba imati otvorene kanale i zaista može u jednom trenutku može doći do nestašice. Mislim da je veća pretnja nestašica električne energije, nego hrane - naveo je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike