Odnosi Srbije i Turske na vrhuncu tokom tradicije duge 142 godine: Ministar Čavušoglu sa srpskim zvaničnicima

16.06.2022

11:44

0

Autor: I.K.

Odnosi dve zemlje su tradicionalno prijateljski, a bilateralna saradnja nalazi se na veoma visokom nivou

Odnosi Srbije i Turske na vrhuncu tokom tradicije duge 142 godine: Ministar Čavušoglu sa srpskim zvaničnicima
Ana Brnabić Mevlut Čavušoglu Tan2022-6-16_114250862_4 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu boravi danas u poseti Beogradu, gde razgovara sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Čavušoglu se sastao danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, kao i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

 

Nakon sastanka sa turskim zvaničnikom, predsednik Vučić objavio je da je "kao i uvek, imao otvoren i prijateljski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske sa kojim je razmotrio najbitnija aktuelna geopolitička pitanja, ali i potencijale za dodatno širenje saradnje u oblasti investicija, infrastrukture i energetike".

 

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa ministrom Čavušogluom da bilateralne odnose naše dve zemlje odlikuje intenzivan politički dijalog i izražena ekonomska saradnja, naročito kroz investicije turskih kompanija i učešće u različitim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Predsednica vlade istakla je da je aktuelni nivo bilateralnih odnosa Srbije i Turske na najvišem nivou i da je važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste.

Brnabić je zahvalila za veliku podršku koju turska vlada i predsednik pružaju investitorima koji žele da ulažu u Srbiji, naročito za one koje učestvuju u napretku manje razvijenih delova Srbije.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
Premijerka Ana Brnabić tokom sastanka sa turskim ministrom Mevlutom Čavušogluom

 

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je da je za odnose naših zemalja zaslužan i izuzetan politički dijalog zvaničnika Srbije i Turske i najavio da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uskoro posetiti Srbiju i region.

Turski šef diplomatije potvrdio je da su Turske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da trenutno zapošljavaju oko 10.000 srpskih radnika.

Turske firme, kako je rekao, rade i važne projekte na putnoj infrastrukturi, pre svega kada je u pitanju autoput Beograd-Sarajevo-Beograd.

Navodeći da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona, ministar Čavušoglu je istakao da je Turska spremna da pruži svu moguću pomoć saradnji u regionu, a izgradnja putne infrastrukture, kako je objasnio, predstavlja osnov za njen dalji razvoj.

Kako je istaknuto, dve zemlje već imaju potpisane sporazume o saradnji u mnogim oblastima, a predstoji i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo uz lične karte, a koji će biti podstrek razvoju, kako ekonomskih odnosa, tako i turizma.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
Premijerka Ana Brnabić tokom sastanka sa turskim ministrom Mevlutom Čavušogluom

 

Brnabić je istakla da je za Srbiju od izuzetnog značaja saradnja sa Turskom u oblasti energetike i u pogledu projekta izgradnje i eksploatacije „Turskog toka“, koja omogućava snabdevanje Srbije i regiona gasom.

Ona je navela da Srbija pridaje veliki značaj i radu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i aktivnostima u pogledu obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a koja daje snažan impuls jačanju veza dveju zemalja, saopšteno je iz vlade.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu istakli su nakon sastanka u Beogradu da su rukovodstva dve zemlje odlučna da rade na unapređivanju inače odličnih bilateralnih i ekonomskih odnosa.

Šef srpske diplomatije kazao je da je i današnji susret bio prilika da se unaprede sveobuhvatni prijateljski odnosi, kojima u najvećoj meri pečat i zamajac daje, kako kaže, lični odnos dva predsednika - Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

TANJUG/ZORAN ZESTIC
Turski i srpski ministri Čavušoglu i Selaković na zajedničkoj konferenciji

 

"Srbija pridaje poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje", kazao je Selaković izrazivši zadovoljstvo što su sadašnji odnosi na vrhuncu u odnosu na tradiciju od 142 godine diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka razmenili su mišljenja o ekonomskoj saradnji, nastavku projekata, investicijama u oblasti energetike, kulturne saradnje, ali i o regionalnim temama za koje Srbija i Turska dele interesovanje.

"Razgovarali smo i o situaciji u svetu i regionu, saradnji u regionu koju Turska prepoznaje i u inicijatici ''Otvoreni Balkan''. Razgovarali smo i o situaciji u BiH i afirmisali smo naš dosledan stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ali i poštovanje Dejtonskom sporazumu. Za Srbiju su jedino prihvatljiva rešenja koja dolaze putem dijaloga, uz saglasnost sva tri naroda u BiH", kazao je šef srpske diplomatije.

TANJUG/ZORAN ZESTIC
Turski i srpski ministri Čavušoglu i Selaković tokom sastanka u Beogradu

 

Navodeći da su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković se zahvalio na podršci koju Turska daje nastavku dijaloga.

Istakao je da su ekonomski odnosi dve države na svom vrhuncu o čemu, kako kaže, govore cifre.

U tom smislu, naveo je da je ukupna ekonomsko-trgovinska razmena prešla nivo od dve milijarde evra na godišnjem nivou, a da je samo u prva četiri meseca ove godine dostigla iznos od 585 miliona evra.

"Turski investitori nisu smanjili interesovanje za ulaganja u Srbiji", navodi Selaković i dodaje da je u 2021. godini, ukupna trgovinska razmena postigla rast od 31,2 odsto.

Kako kaže, razgovarali su i o infrastrukturnim projektima koji su ključni za region i pomirenje u regionu, poput auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd u čijem finansiranju će učestvovati i Turska, ali i o magistralnim putevima Novi Pazar - Tutin, Tutin - Sjenica.

Istakao je da su tokom sastanka, a govoreći o ratu u Ukrajini, saglasno izrazili posvećenost miru i ne samo posvećenost, već i nadu da će do postizanja mira doći što pre.

Ministar Čavušoglu je naveo da se tokom današnjeg dana sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kojem je čestitao na izbornim rezultatima i kojem je preneo pozdrave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, o čijoj poseti Srbiji su takođe razgovarali tokom današnjeg dana.

Instagram/buducnostsrbijeav
Turski ministar Čavušoglu sastao se danas sa srpskim predsednikom Vučićem

 

Kako kaže, Turska je odlučna da održi najbolje odnose sa Srbijom i u tom smislu zahvali se što je ta zemlja otvorila i konzularno odeljenje u Nišu.

"Veoma su važni ekonomski odnosi koji su u porastu. Predsednik Erdogan je kazao da je cilj da ti odnosi dostignu pet milijardi dolara. Vrujemo da ćemo dostići to ove godine, a već smo prešli određenu zacrtanu cifru", kazao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Vladi Srbije i podršci predsednika Vučića, turske investicije su uvećane u Srbiji i to sa jednog miliona na 300 miliona za 10 godina.

Kazao je i da su razgovarali o produbljivanju saradnje u oblasti energije i dodao da Tursdka daje podršku Srbiji kao tranzitnoj zemlji.

Izrazio je zadovoljstvo povećanjem broja turista sa obe strane i naveo da ove godine u Turskoj očekuju da imaju više od 300.000 turista iz Srbije.

TANJUG/ZORAN ZESTIC
Turski ministar Čavušoglu u Beogradu

 

Navodeći da je aktuelno i putovanje sa ličnom kartom iz jedne u drugi zemlju, Čavušoglu ističe da će Srbija biti šesta zemlja sa kojom Turska ima takav sporazum, a jedina sa kojom se ne graniči.

Kako kaže šef turske diplomatije, razgovarajući o situaciji u BiH, on je istakao važnost uloge Srbije za stabilnost u celom regionu.

"Imamo veliku želju i spremni smo da ostvarimo trilateralu između Turska, Srbija i BiH", kaže Čaušoglu i dodaje da će Turska nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine.

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini, Čavušoglu je rekao da treba uložiti najveći napor da se zaustavi rat i uspostavi mir.

"Od velikog su značaja naši radovi koje ostvarujemo zajedno sa Rusijom i Ukrajinom. Svi imamo veliku želju da se ovaj rat što pre završi jer utiče na ceo svet i veoma je važno da se završi", kazao je Čavušoglu.

Nakon sastanka ministara Selakovića i njegovog turskog kolege potpisan je i Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, koji je u ime Srbije potpisala ministarka Maja Gojković, a u ime Turske ministar Čavušoglu.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Turski ministar Čavušoglu nakon potpisivanja sporazuma sa ministarkom Gojković

 

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić nakon razgovora sa turskim ministrom ocenio je da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski, ističući da se bilateralna saradnja nalazi na veoma visokom nivou i realizuje na gotovo svim poljima, o čemu svedoči i činjenica da je ovo četvrti susret sa ministrom Čavušogluom u poslednjih godinu dana, saopšteno je iz parlamenta.

parlament.gov.rs
Turski ministar Čavušoglu sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem

 

Dačić je rekao da dobre političke odnose prate i razvijeni ekonomski odnosi, što je posebno važno u trenutnoj situaciji, kada je poljuljano globalno energetsko i ekonomsko tržište. Ministar Čavušoglu je izrazio zadovoljstvo susretom sa dugogodišnjim kolegom, sa kojim je imao prilike da sarađuje kao ministar spoljnih i ranije kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike