Albanija se ogradila od non-pejpera o lobiranju za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope, ali dokument ih demantuje

05.06.2022

07:26 >> 08:36

0

Priština je 12. maja podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope

Albanija se ogradila od non-pejpera o lobiranju za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope, ali dokument ih demantuje
Priština - Copyright 24sedam/J.S.J.

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije demantovalo je navode da je Albanija dostavila non-pejper Komitetu ministara Saveta Evrope, kako bi lobirala za pristupanje Kosova u najviše evropsko telo. Kako je saopšteno za Albanijan post, non-pejper Komitetu ministara Saveta Evrope, uputilo je tzv. Kosovo.

"Kosovska strana je objavila non-pejper, ne mi", zvaničan je stav Ministarstva Albanije.

Dokument, međutim, negira albanske navode.

U dokumentu u koje je Kosovo onlajn imalo uvid navodi se da se distribuira na zahtev Albanije.

"Dokument koji se distribuira na zahtev Predstavnika biće pod isključivom odgovornošću pomenutog predstavnika, ne dovodeći u pitanje pravni ili politički položaj Komiteta ministara", navodi se u podnesku.

Pored Albanije, to je većini stalnih misija pri Savetu Evrope prosledio i kosovski konzul u Strazburu.

Kako prenosi Albanijan post, non-pejper u kom se ističe činjenica da kandidaturu Kosova podržava veoma veliki broj zemalja koje su članice Saveta Evrope, podnet je pre četiri dana.

"Kosovo sa zadovoljstvom objavljuje svoju aplikaciju za članstvo, koju već podržava veliki broj država članica SE. Nedavni razgovori sa poslanicima u Parlamentarnoj skupštini pokazali su snažnu podršku ovom članstvu", navodi se u non-pejperu.

Dodaje se i činjenica da zahtev tzv. Kosova ne utiče na odluku država koje ne priznaju Kosovo.

"Pravni stav Saveta Evrope nikada nije bio da zemlja koja nije članica Ujedinjenih nacija ne može da postane članica ove organizacije. Kao članstvo Švajcarske u Savetu Evrope 1963. godine koja nije bila članica UN sve do 2002. godine“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se pominje i odluka Međunarodnog suda pravde iz 2012. godine, u kojoj je navedeno da „usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. nije počinjeno kršenje međunarodnog prava”.

Priština je 12. maja podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Aplikaciju je u sedištu Saveta Evrope, u Strazburu, podnela ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike