Albanija dostavila non - pejper za članstvo takozvanog Kosova u Savet Evrope! (FOTO)

04.06.2022

09:49

0

Oni su dodali i da zahtev takozvanog Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće uticati na odluke država koje ga ne priznaju

Albanija dostavila non - pejper za članstvo takozvanog Kosova u Savet Evrope! (FOTO)
Profimedia

Albanski predstavnici u Savetu Evrope dostavili su Komitetu non - pejper o takozvanom Kosovu u formi zvaničnog dokumenta, prenosi Kosovo onlajn.

- Kosovo sa zadovoljstvom može da saopšti da njen zahtev za članstvo već podržava značajan broj članica SE. Nedavni razgovori sa članovima Parlamentarne skupštine (PSSE) takođe su pokazali veliku podršku takvom članstvu - navedeno je u ovom dokumentu u kojem se podseća da takozvanu kosovsku nezavisnost priznaje 74 odsto zemalja članica ove međunarodne organizacije. 

Oni su dodali i da zahtev takozvanog Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće uticati na odluke država koje ga ne priznaju.

Članstvo takozvanog Kosova u SE, kako navode, "u potpunosti je kompatibilno sa Statutom i ciljevima ove organizacije". U svom obrazlaganju, osvrnuli su se i na primer Švajcarske, zemlje koja nije članica Ujedinjenih nacija ali jeste u Savetu Evrope.

- Pravni stav Saveta Evrope nikada nije bio da država koja još nije bila članica Ujedinjenih nacija ne može postati članica ove organizacije. U suprotnom, ne bi bilo moguće vredno članstvo Švajcarske Federacije, koja je primljenm u SE 1963. godine, a nije bila članica UN do 2002. - stoji u non-pejperu, koji je kosovski generalni konzul prosledio predstavnicima većine stalnih misija država članica.

Članstvo u SE, kako navode, navodno bi osnažilo bi dijalog sa Srbijom i dalo "novu energiju u pokušaju pronalaženja trajnog rešenja, a time i trajnog mira u ovom delu evropskog kontinenta".

- Kosovo ostaje posvećeno dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašla trajna normalizacija i uzajamno priznanje sa Republikom Srbijom. I u nacionalnom interesu, ali i u interesu Evrope, da se daje primer uspešnog rešavanja sukoba nakon genocida na istinski civilizovan, evropski način - navedeno je u ovom dokumentu.

Podsećaju i da su se situacija u Evropi i pozicija SE dramatično promenila zbog sukoba u Ukrajini, Rusija se povukla iz SE, a uvedene su joj sankcije kojima se pridružilo i takozvano Kosovo.

Na taj način, kako dodaju, a prenosi Kosovo onlajn, oni su se svrstali na stranu Evrope u ovom ključnom trenutku istorije.

Navode i da Savet Evrope nikada nije bio statična organizacija, već se prilagođavao izazovima vremena.

- S tim u vezi, mišljenje Direkcije za pravne savete i međunarodno javno pravo iz 2008. godine predstavlja stav zasnovan na relevantnim okolnostima iz tog vremena, a od tada je došlo do mnogo suštinskih i relevantnih promena", stoji u ovom dokumentu.

Mišljenje SE iz 2008. napisano je pre proglašenja takozvane nezavisnosti Kosova koje je od tada, kako podsećaju, primljeno u instituciju Saveta Evrope kao što su Razvojna banka Saveta Evrope i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija).

Dodaju i da su mnoge članice SE su javno i interno jasno izrazile želju i podršku za članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope.

Osvrnuli su se i na odluku Međunarodni suda pravde iz 2010. godine koji je zaključio "da usvajanje deklaracije o nezavisnosti od 17. februara 2008. nije prekršilo opšte međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti ili ustavni okvir".

Takozvano Kosovo, kako navode, ispunjava sve kriterijume da postane članica SE i dodaju da je to jedina "demokratska zemlja" u Evropi koja još nije članica ove međunarodne organizacije. 

- Kao što je predviđeno odredbama i politikom Saveta Evrope, manjine i potencijalno ugrožene ili diskriminirane grupe i građani će imati najviše koristi od tako moćne institucionalne zaštite - navodi se u non- pejperu. 

Dodaju da pravni okvir nijedne druge zemlje nije tako blisko povezan sa Savetom Evrope kao što je takozvani kosovski. 

- Nije samo u najboljem interesu građana Kosova da uživaju dodatna prava vezana za članstvo u SE. Takođe je apsolutno u interesu ne samo Saveta Evrope nego i celog kontinenta da se konačno zatvori jaz i napravi ogroman korak ka osiguranju demokratije, ljudskih prava i mira u nemirnom regionu Zapadnog Balkana - navedeno je u ovom dokumentu.

Bonus video:

Aleksandar Vučić - Predsednik Republike Srbije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online