Kurti demantuje Fon Kramonovu: Nije mi poznato da postoji predlog o ZSO

01.06.2022

13:01

0

Autor: I.K.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je za KTV da vlada tzv. Kosova ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom

Kurti demantuje Fon Kramonovu: Nije mi poznato da postoji predlog o ZSO
Viola Fon Kramon - Copyright AP photo

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kazao je da mu nije poznato da kosovska vlada ima predlog o formiranju Zajednice srpskih opština istakavši da Kosovo ima Zajednicu opština i da je ona dovoljna, prenosi Kosovo onlajn pisanje Koha.

Kurti je tako odgovorio na izjavu evropske poslanice Viole fon Kramon da prištinska vlada ima predlog o formiranju ZSO. On je istakao da Ustav Kosova ne toleriše Zajednicu po etničkoj osnovi.

-Nnije mi poznat nikakav plan za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta da dodam. Ustav Kosova ne toleriše asocijaciju na etničkoj osnovi. Može postojati Udruženje na razvojnoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi. Molim sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, niko nema prioritet za ovakvo Udruženje. Svi žele posao, pravdu, obrazovanje i zdravlje. Žele da se bore protiv korupcije, kazao je Kurti.

Kurti je istakao da nije dobio novi poziv od Borelja za mogući sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je za KTV da vlada tzv. Kosova ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, takođe prenosi Kosovo onlajn pisanje Koha. 

Ona je u intervjuu navela i da "nije bilo mudro protivljenje Kosova Zajednici", te da bi bilo dobro da iznesu svoj predlog za ZSO. Kaže i da je kritikovala Prištinu zbog apliciranja za Savet Evrope.

Dodala je i da će prihvatanje biti uslovljeno poštovanjem odluka tzv. Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani.

-Ako se hvalite vladavinom prava i kažete ''ovo mi je prioritet'', a ne poštujete jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda, šta mislite, kako će to oceniti države članice Saveta Evrope?, rekla je Fon Kramonova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike