Srbi sa KiM stižu u Beograd da pruže podršku Vučiću (VIDEO/FOTO)

31.05.2022

05:27

0

Oni nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Predsedniče Vučiću, celo Kosovo i Metohija je uz Vas"

Srbi sa KiM stižu u Beograd da pruže podršku Vučiću (VIDEO/FOTO)
manstir decani put foto nenad vujanovic (21) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Nekoliko autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi podržali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će danas u Skupštini Srbije položiti zakletvu.


Srbi, koji su krenuli iz Kosovske Mitrovice i Leposavića između tri i četiri sata, rekli su da im nije bilo teško da rano ustanu i otputuju u glavni grad kako bi podržali predsednika, jer je, kako su rekli, on bio uvek uz njih kad im je bilo najpotrebnije i da očekuju da će i u narednom mandatu da se bori za interese srpskog naroda u pokrajini.


Oni nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Predsedniče Vučiću, celo Kosovo i Metohija je uz Vas", "Predsedniče, Hvala Vam što čuvate naše Kosovo i Metohiju" i "Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji".


Očekuje se da će se oko 150 do 200 Srba sa KiM, koji su se sami organizovali, okupiti ispred Skupštine Srbije, gde će s njima biti politički predstavnici Srba u pokrajini, predstavnici Srpske liste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas zakletvu pred poslanicima "starog" saziva Skupštine Srbije, čime će da otpočne njegov drugi mandat.

Prema konačnim rezultatima izborima, održanih 3. aprila, a koje je objavila Republička izborna komisija, najviše glasova dobio je Aleksandar Vučić - 2.224.914, odnosno 58,59 odsto ukupnih glasova izašlih birača.

Prethodni petogodišnji mandat aktuelnom predsedniku počeo je upravo 31. maja 2017. godine, kada je takođe položio zakletvu u Skupštini Srbije na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić sazvao je za danas posebnu sednicu sa početkom u 11 sati, samo sa jednom tačkom dnevnog reda, kada će se građanima, poslanicima i drugim zvanicama obratiti upravo predsednik Srbije. Budući da novi saziv parlamenta još nije konstituisan, polaganje zakletve biće pred aktuelnim sazivom Skupštine. U Zakonu o predsedniku Republike regulisana je i ova situacija, te piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju da će se sastati ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike