Predsednik Srbije u Bratislavi: Učestvuje na "GLOBSEC 2022 forumu"

01.06.2022

17:40

0

Na Forumu će učestvovati i lideri iz regiona

Predsednik Srbije u Bratislavi: Učestvuje na "GLOBSEC 2022 forumu"
govor vucic skupstina ispre foto nenad vujanovic (3) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na godišnjem "GLOBSEC 2022 forumu" u Bratislavi.


Forum se održava od 2. do 4. juna, a fokus skupa ove godine je na mobilizaciji podrške i akcije za Ukrajinu i evropsko susedstvo, uključujući i Zapadni Balkan.

Na Forumu će ove godine posebna pažnja biti posvećena Srbiji, pa će predsednik Aleksandar Vučić od 15 sati sam govoriti na panelu "Srbija i EU: Strateško partnerstvo za budućnost", koji će voditi Kevin Baron. Taj panel, prema najavi organizatora, trajaće 45 minuta.

Tokom boravka u Bratislavi, Vučić će imati i odvojene susrete sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošem Šefcovicem, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, saopšteno je iz Predsedništva.

Uvodnu reč sutra daće predsednica Slovačke Suzana Čaputova.

Na Forumu će učestvovati i lideri iz regiona, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, te premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, koji će govoriti u petak na panelu "Sad ili nikad: Otključavanje evropske budućnosti Zapadnog Balkana", na kojem će biti i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Velike Britanije Stjuart Pič.

Skupu bi, prema najavi, trebalo da se obrati i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"GLOBSEC forum" se održava od 2005. godine, a do sada su na skupu učestvovali političari, privrednici, stručnjaci iz nevladinih organizacija, šefovi međunarodnih organizacija, kako bi aktivno oblikovali budućnost koju želimo za nas i buduće generacije.

Tokom godina, počasni gosti GLOBSEC-a bili su papa Franja, Emanuel Makron, Zuzana Caputova, Svetlana Cihanuskaja, Kersti Kaljulaid, Jens Stoltenberg, Džon Alen, Ursula fon der Lajen, Frensis Fukujama i drugi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike