Nedelja usred srede: Predsedniku Vučiću počeo drugi mandat, sa Putinom dogovorena isporuka gasa, tužbe protiv NATO

01.06.2022

17:45

0

Predsednik Vučić položio je zakletvu držeći desnu ruku na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi

Nedelja usred srede: Predsedniku Vučiću počeo drugi mandat, sa Putinom dogovorena isporuka gasa, tužbe protiv NATO
nedelja usred srede - Copyright 24sedam/AP Photo/Darko Vojinović/TAnjug/Miloš Milivojević/Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je juče zakletvu u Skupštini Srbije, čime je počeo da mu teče drugi petogodišnji mandat.

Tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednik Srbije dogovorio je da Rusija nastavi nesmetane isporuke prirodnog gasa Srbiji, i to po najpovoljnijim uslovima.

Srpski advokat, u saradnji sa italijanskim kolegom i doktorkom, pokušava da na sudu dokaže uticaj NATO bombi na zdravlje civila i vojnika koji su boravili pre svega na jugu Srbije tokom bombardovanja 1999. godine.

Zaklinjem se...

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću juče je zvanično počeo da teče petogodišnji mandat, nakon što je u Skupštini Srbije pred poslanicima, najvišim državnim zvaničnicima, predstavnicima verskih zajednica i građanima položio zakletvu držeći desnu ruku na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi.

24sedam/Katarina Mihajlović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu

 

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Nakon što je potpisao tekst zakletve, usledila je himna Srbije "Bože pravde".

Predsednik Srbije održao je potom govor, napominjući da očekuje da Vlada bude formirana što pre, a najkasnije do kraja jula, te da će prioriteti u narednih pet godina biti mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, Evropa i rad.

Dogovor sa Putinom

U telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio je da će Rusija nastaviti nesmetane isporuke prirodnog gasa Srbiji. Vučić je saopštio da je Srbija dobila izuzetno povoljne uslove, jer će se gas plaćati po takozvanoj naftnoj formuli, a ne po berzanskim uslovima.

Tanjug printscreen
Predsednik Srbije daje izjavu tokom obilaska skladišta Robnih rezervi

 

Tokom razgovora su detaljno razmotrena pitanja bilateralnih odnosa, trgovinsko-ekonomske saradnje, ali i aktuelne situacije sa Ukrajinom. 

- Ono što mogu da kažem jeste to da smo dogovorili glavne elemente, koji su povoljni po Srbiju. Potpisaćemo ugovor na tri godine. Platforma će ostati ista. Cena će biti veoma povoljna za našu zemlju. Ostaje da u razgovorima sa "Gaspromom" dogovorimo količine, ali nastavljamo po istoj naftnoj platformi, i biće na evropskom tlu ubedljivo najpovoljnija cena - istakao je predsednik Vučić, navodeći detalje dogovora.

Predsednik je detaljno objasnio da ne postoji fiksna cena za gas po metru kubnom, već naftna i TTF (berzanska) formula po kojoj se računa, jer zavisi od drugih energenata i sirovina. 

Tužba protiv NATO

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja i doktorka i sudski veštak Rita Čeli dokazali su vezu između NATO bombi i obolevanja od kancera kod italijanskih vojnika koji su boravili na Kosovu i Metohiji i u BiH, a sada su došli u Srbiju da zajedno sa niškim advokatom Srđanom Aleksićem dokažu uticaj bombardovanja na zdravlje civila i vojnika koji su boravili pre svega na jugu Srbije.

Kako objašnjavaju, oni su utvrdili da su teški metali odgovorni za veoma veliki broj patoloških stanja i kancera, te su ustanovili da je više od 2.000 vojnika iz Italije imalo veliku količnu teških metala u telu koji su povezani sa nekom vrstom patoloških promena u organizmu. Vojnici su dobijali neku vrstu tumora ili kancera nakon 10 godina od boravka na Kosovu, u Bosni, Iraku, Avganistanu, svuda gde je upotrebljavan osiromašeni uranijum, a pogotovo na Balkanu - kazala je doktorka Rita za 24sedam.

24sedam/M.K.
Rita Čeli

 

Inače, niški advokat Srđan Aleksić, koji zastupa podnosioce tužbi, izjavio je da je nakon višemesečnog iščekivanja bilo kakvog odgovora, bez kojeg nije mogao da otpočne proces, NATO u odgovoru na tužbe samo naveo da Alijansa ima imunitet.

Aleksić očekuje da se suđenje zakaže za oktobar, i ističe da će tada osporiti navode NATO-a.

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja kaže da je dobio već 300 presuda, ali da je na prvu presudu čekao skoro osam godina.

24sedam/M.K.
Anđelo Fjore Tartalja

 

- Počeo sam 1999. godine, jer u Italiji nije bio pokrenut nijedan takav predmet. Nakon 22 godine dobio sam 300 predmeta i dokazao da je pravda moguća. Ovo je velika stvar za italijanske vojnike koji su oboleli od kancera. Uspeli smo da dokažemo vezu između NATO bombi i kancera. Oni su dobili velike odštete i medicinsku pomoć, ali, pre svega, dobili su pravdu i istinu - rekao je Tartalja.

Dodao je da, što se tiče civila u Srbiji, stvar je pravno gledano ista i NATO ne može da se poziva na imunitet ni u jednom slučaju, jer je u pitanju kriminalni akt, a u tom slučaju ne postoji imunitet, kao ni zastarelost predmeta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike