Vučić i Varhelji obišli radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2"

30.05.2022

16:42

0

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra

Vučić i Varhelji obišli radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2"
aleksandar vučić (4) - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

 

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i  Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, obišli su radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2".

Kako je Vučić istakao, u pitanju je impresivno i veliko gradilište. 

- Sve će biti gotovo do kraja oktobra, a onda ćemo početi da gradimo zgradu. Najteži delovi izgradnje su upravo ovi. Ovo je najteži deo posla. Nadamo se da ćemo sve uspeti da završimo na vreme, u pitanju je veliki projekat. Očekujemo da će ovo biti gotovo 2024, eventualno 2025. godine - objasnio je Vučić.

Predsednik je istakao da je za dve i po godine napravljen veliki KC u Nišu, dodajući da se nada da će i "Tiršova 2" biti gotova u istom tempu.

Gradnja "Tiršove 2" na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove procenjeno da je potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme. 

Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheijem, obišla je i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.

Prva faza izgradnje dečije klinike Tiršova 2, koja je u toku u vrednosti od 6,2 miliona evra, započeta je u oktobru prošle godine, a prema najavama, planirano je da klinika u potpunosti bude završena do 2025. godine.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Radovi prve faze izgradnje te nove dečje bolnice trebalo bi ukupno da traju 210 dana, a bazirani su pre svega na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu.

 

 

Nova dečija klinika će obuhvatiti od 57.000 metara kvadratnih, od kojih je 36.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 37 kreveta intenzivne nege.

Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe.  Zgrada će imati 11 spratova, tri sprata podzemne garaže, dva podruma, prizemlje i pet spratova.

Predviđena je i izgradnja garaže koja će se prostirati na na 21.000 metara kvadratnih i imaće 550 parking mesta.  Dečija klinika "Tiršova 2" nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije u neposrednom okruženju GAK Višegradska i postojeće dečje klinike "Tiršova 1", a imaće direktan pristup sa auto-puta.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Predsednik se zahvalio svim radnicima.

- Iza vas ostaju velika dela, pred svojom decom i unucima ćete moći da kažete da ste doprineli novoj istoriji Srbije - rekao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Varhelji se zahvalio predsedniku Vučiću.

- Ono što vidite ovde je jedini pozitivan efekat kovida. Kada smo razmišljali kako da dizajniramo novu realnost u Evropi, gde će zdravlje biti važnije nego pre - rekao je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

- Deca u Srbiji će dobiti najbolji tretman, možda bolji nego u svetu - naglasio je Varhelji i dodao da EU nikad do sada nije podržavala ovako veliki zdravstveni projekat.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike