Predsednik Vučić sastao se sa Violom fon Kramon: Razgovor o evropskim integracijama i problemima u dijalogu sa Prištinom

30.05.2022

09:36 >> 13:30

0

Sastanak je održan u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu

Predsednik Vučić sastao se sa Violom fon Kramon: Razgovor o evropskim integracijama i problemima u dijalogu sa Prištinom
Vucic Kramon Instagram buducnostsrbijeav2 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom Fon Kramon, sa kojom je razgovarao o ekonomskoj situaciji, evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanak je održan u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu. 

 

 

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i naglasio da Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa regionalnoj politici i da je zbog toga i prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Vučić je naglasio da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. On je istakao da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja, uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik je naglasio da će Srbija posebnu pažnju posvetiti energetskoj efikasnosti i unapređenju životne sredine, istakavši da upravo u ovim poljima očekuje podršku Evropskog parlamenta, ali i Viole Fon Kramon lično.

Evropska poslanica Viola fon Kramon istakla je da je poštovanje prava Srba na Kosovu u interesu Evropske unije i Evropskog parlamenta. Ona je naglasila i važnost nastavka dijaloga, istakavši da je u trenutnoj teškoj geopolitičkoj situaciji neophodno da obe strane budu odgovorne i da se uzdržavaju od provokacija.

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji, Viola Fon Kramon je ukazala na probleme koji postoje u ovoj sferi, naglasivši neophodnost provođenja ozbiljnih i temeljnih reformi u oblasti vladavine prava, kao i značajniju posvećenost procesima EU integracija.

Prethodno danas predsednik Srbije primio je u oproštajnu posetu ambasadora Italije Karla Lo Kaša i zahvalio mu što je svojom aktivnošću i posvećenošću učinio mnogo za razvoj političkog dijaloga i ekonomske saradnje dveju zemalja, koje su i strateški partneri.

Ambasador Lo Kašo je zahvalio predsedniku Vučiću što je, tokom obavljanja dužnosti u protekle četiri godine, imao njegovu ličnu podršku, kao i podršku srpskih vlasti. Takođe je čestitao predsedniku Vučiću na rezultatima koje postiže naša zemlja u izazovnim vremenima, štiteći državne interese i napredujući na evropskom putu. Ambasador Lo Kašo naglasio je ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je Italiji veoma važno zbog blizine regiona. O toj važnosti, kako je rekao, svedoči i predstojeća poseta šefa italijanske diplomatije.

Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo što iz Italije, kao našeg prvorazrednog ekonomskog partnera, dolaze neki od najznačajnijih investitora.

Dvojica sagovornika su istakli da, osim političke i ekonomske saradnje, Srbija i Italija imaju interes i za razvoj svake druge saradnje, od koristi za obe zemlje, a posebno u oblasti obrazovanja i kulture.

Tema sastanka je bila i aktuelna globalna situacija.

Predsednik Vučić je ambasadoru Lo Kašu poželeo mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti koju preuzima po povratku u Rim, kao i mnogo sreće u ličnom životu.

Kasnije danas planiran je susret predsednika Srbije sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Kako je najavljeno, oni će obići radove na izgradnji Univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike