Vučić o predstojećim susretima sa Varheljijem i Fon Kramonovom: Nastaviće se pritisci na Srbiju

29.05.2022

11:32

0

Predsednik je napomenuo da će u utorak održati kraći govor u Skupštini Srbije, tokom polaganja zakletve

Vučić o predstojećim susretima sa Varheljijem i Fon Kramonovom: Nastaviće se pritisci na Srbiju
Aleksandar Vučić (4) - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da ga narednih dana očekuju brojni važni razgovori, između ostalog sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i evropskom poslanicom Violom fon Kramon.

Na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovora, rekao da nije samo pitanje šta će oni da traže.

-To će biti razgovori, nije samo pitanje šta će oni da traže. Fon Kramon će da govori u svoje ime i dela evroparlamentaraca, i nemam sumnje šta će da kaže, a dobiće odgovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija. Srbija ima predstavnike čiji je posao da iznesu naše stavove, objasnio je on.

On je napomenuo da će u utorak održati kraći govor u Skupštini Srbije, tokom polaganja zakletve.

-Sve ostalo vreme je upućeno na rešavanje spoljnopolitičkih pitanja i nabavku energenata i hrane. U svakom slučaju Srbija se nalazi na evropskom putu i dobro je da čujemo šta misli Fon Kramonova, a još više komesar, jer on predstavlja izvršne organe Evropske unije i to će za nas biti veoma značajno, naglasio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija sa pritiscima, pre svega po pitanju KiM, živi svaki dan, tim pre što je zapadu potrebno da se kosovsko pitanje što pre reši, po mogućstvu priznanjem tzv. Kosova, kako bi taj primer bio prikazan kao “sui generis”, a ojačala njihova pozicija prema Rusiji.

Na pitanje da li očekuje intenziviranje pritisaka na Srbiju, nakon povoljnog razgovora sa Putinom, i da li će se ti pritisci pre svega odraziti na KiM, Vučić je odgovorio da zemlja sa tim pritiscima živi svaki dan, jer je neverovatna potreba svih da vode politiku Srbije, a, svi, primetio je ironično, najbolje znaju kakva ta politika treba da bude.

Predsednik je poručio da nije lako voditi samostalnu i nezavisnu politiku.

-Dokle ćemo moći da izdržimo vodeći samostalnu, nezavisnu, suverenu politiku, to nije lako reći, ali nije lako bilo ni pre 90 dana, pa smo 90 dana uspeli da zadržimo isti stav kao i prvog dana izbijanja sukoba u Ukrajini, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ti pritisci su, naravno, zloupotreba svega, a pre svega će se, potvrđuje ticati Kosova i Metohije, da to pitanje ne bi ostalo kao presedan.

-Zato što oni hoće da kažu da to ne može da važi i za druge, da je to slučaj ''sui generis'', i zato je važno Srbiju naterati da što pre napravi sporazum za Albancima, ako je moguće pre svega o nezavisnosti, jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, i osnažilo poziciju zapada prema Rusiji, rekao je Vučić.

Sa druge strane, istakao je da Srbija nigde neće dobiti dovoljno razumevanja, niti će iko dobro da razume težinu poziciju Srbije.

-Zato je važno da čuvao našu poziciju, a do sada smo je sačuvali i izdržali, rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike