Predsednik Vučić se oglasio iz Davosa: Živimo u svetu u kom je primarna histerija, sve je skrajnuto, jedina tema Ukrajina

24.05.2022

17:04

0

On se obratio građanima Srbije u toku dvodnevne posete Davosu gde prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu

Predsednik Vučić se oglasio iz Davosa: Živimo u svetu u kom je primarna histerija, sve je skrajnuto, jedina tema Ukrajina
Snimak ekrana 2022-05-24 184631 - Copyright Printscreen/ RTVPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, preneo je da je dominantna tema tog skupa Ukrajina, kao i da su važne teme predstojeća zima i pitanja - energenata, hrane i održivosti, te da je važno da se sve to sagleda i vidi šta Srbija može da uradi.

-Jedina tema je Ukrajina, sve što se zbiva u Ukrajini, a sve ostalo je skrajnuto. Na nekim od sastanaka koji nisu za javnost, slušao sam i Kristin Lagard i Kristalinu Georgijevu, oko ekonomske budućnosti sveta i Evrope, rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Važno je, kaže, čuti šta su planovi, do kada se će se povećavati referentne stope, na koji način će igrati igru između rasta i spasavanja Evrope od inflacije, i šta je ono što Srbija može da učini i sačuva stopu rasta iznad proseka.

Prema njegovim rečima, danas je sve isprepletano, uključujući i klimatske promene, jer kada je u maju u Španiji 40 stepeni, a u Indiji preko 50, pa u Delhiju kažu da nemaju žito za izvoz, pa ni šećer, onda je, kaže, pola planete u problem u.

- Kada sve to ukomponujete i sagledate, tražite mesto za Srbiju i šta je to što možemo da učinimo za sebe, naglasio je Vučić.

Preneo je da na skupu svi govore o ukrajinskoj krizi i o predstojećoj zimi, posebno o tri ključna elementa - o energentima, hrani i održivost, odnosno čuvanju rasta i držanje pod kontrolom inflacije.

-Kada to čujete, šta će zemlje da preduzmu, tražite šta Srbija može da uradi, dodao je Vučić.

Kako je rekao, tema ukrajinske krize se toliko nadvila nad sve druge teme, a primetna je ogromna podrška Ukrajini, bez mogućnosti da se čuje bilo šta drugo.

- Nekada ste ovde mogli da čujete različite, drugačije stvari, dolazili su i Si Ðinping i Angela Merkel, a sada je Davos postao mesto dominantno, isključivo zapadne orijentacije, a onda je sve ostalo moguće razgovarati, ali u zadatim okvirima, primetio je Vučić.

Susret sa Kurtijem?

- On će reći kako će mali Putin po nalogu velikog Putina da provodi ratove na Balkanu i to je to, to je ta retorika. Ja ću da odgovorim žestoko i to je to. Meni je važno da sam ovde imao mnogo važne susrete i da svi gledaju sebe, kako će da prežive ovu krizu i važni su mi tri razgovori.

Vučić je istakao da je važno da je zbog ljudi koji guraju zemlju napred da sami ne dodajemo tovar na leđa, da ne dodamo još neki kamen neistine i laži. 

- Neki se raduju tome da Srbiji bude što teže - navodi Vučić.

Srbija za sada pronalazi rešenja.

- Neki kažu da neće biti razgovora sa Putinom - ok, mi smo mala zemlja, možda i ne bude. A šta će reći ako se razgovor dogodi - onda će da kažu eno ga zlikovac razgovara sa Putinom, treba njemu da uvedete sankcije. Reći će "Odakle njemu pravo da razgovara o tome kako že Srbija da preživi i kakvu će cenu za gas da plaća kad jedino treba da budete na strani Ukrajine i da ne tražite ništa za sebe" - šta god da učinite vi ćete biti krivi. Imate 30 nepoznatih i gledate kako da rešite svaku najbolje za našu zemlju. I kako ćete sproveti gas i hoćemo li imati gas? Da nismo izgradili gasovod kroz Srbiju - šta bi bilo? To smo uradili ogromnim nobvcem građana Srbije, da uštedimo da izgradimo nešto što je važno. Sada čekamo novi paket sankcija iz Evrope, da vidimo da li će se to nekako na nas odraziti. Sve ćemo to da rešavamo i obezbedićemo ljudima da imaju mirnu i normalnu zimu - kaže Vučić. 

Naš posao je da vredno i teško radimo. 

Predsednik je istako da sa šećerom ima problema sa trgovinama. 

- Mi smo zaštitili cenu šećera od kilogram. Onda dođu vlasnici destilerija, pčelari koji kupe na po kilogram jer je tako jeftinije, što bi kupovali džak od 50 kila kada je cena viša. Mi šećera imamo i sve će biti u redu. Danas ćemo zaštiti cenu za kompletan šećer i intervenisati sa dodatnom količinom šećera i sve će biti u redu. U uslovima društvenih mreža i želja da vam neko pokaže kako nečega nema, morate u hodu da rešavate problem. Sa hranom nemamo problema - naveo je Vučić. 

 

- Mnogo neformalnih sastanaka danas sa evropskim i svetskim liderima, Ukrajinska tema dominira, a moje je da se borim za interese Srbije, tražim saveznike našoj zemlji i rešenja za najveću krizu koja je pogodila Evropu posle Drugog svetskog rata - napisao je ranije danas predsednik Vučić na Instagramu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike