Bilčik nedvosmisleno: Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu

23.05.2022

10:44

0

Po pitanju zahteva Prištine da uđe u Savet Evrope, Bilčik navodi da "svi koraci koji podrivaju prethodne sporazume ili dijalog ne pomažu"

Bilčik nedvosmisleno: Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu
Fajon i Bilčik - Copyright AtaImages

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da ne postoji alternativa dijalogu između Beograda i Prištine, jer, kako je rekao, "nemamo ništa drugo".

"Postoji samo evropsko rešenje i iskreno ne vidim kako bi to pitanje bilo povezano sa sankcijama protiv Rusije, jer to je dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Nakon izbora u Prištini problem je mnogo više u rukama i na strani liderstva u Prištini i Kurtijeve vlade", rekao je Bilčik za "Kosovo onlajn".

Po pitanju zahteva Prištine da uđe u Savet Evrope, Bilčik navodi da "svi koraci koji podrivaju prethodne sporazume ili dijalog ne pomažu".

"Smatram da bilo koji jednostrani koraci u pravcu koji ne idu u korist dijalogu Beograda i Prištine ne pomažu i zato sam zabrinut da dijalog možda ne ide napred, nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo. Zato, ponovo apelujem na sve koji su uključeni ovde, da budu pametni i mudri i da igraju kartama koje imaju na raspolaganju, da dijalog ide napred, da razmišljamo van uobičajnih okvira, a ne o neposrednim izborima i lokalnoj politici", poručio je Bilčik.

On je ocenio da je "potrebno državničko ponašanje u regionu o ovim pitanjima" i da se nada da ovo shvataju u Beograd i Priština.

"To je sve što ću reći o ovom apliciranju. Ne smatram da neki koraci pomažu onome što je ključno, a to je dijalog", kazao je on.

Bilčik se nada da će doći do napretka i na manjim pitanjima kao što su registraske tablice, ali i kada je reč o, kako je rekao, većim pitanjima.

"Nadam se da svi u regionu razumeju da nema vremena niti mesta da se igraju sa vatrom. Imamo rat u Evropi, ruska agresija je stvarna, civili umiru kao rezultat brutalnog napada Rusije na Ukrajinu, i Balkan je uvek potencijalno ekspolozivan sa ruskim prisustvom i uticajem u regionu. Verujem da je budućnost Srbije evropska, a ne ruska ili kineska, i u tom smislu vidim priliku da se ubrza dijalog, ali i da se pomogne Srbiji da napravi korake da ne bude zavisna od Rusije", poručio je Bilčik.

On kaže da je u ovom trenutku teško sedeti na nekoliko stolica istovremeno, da evropska stolica nije kompatibilna sa, kako je istakao, "Putinovom Rusijom".

Bilčik je rekao da je EU moćna, ali da nije svemoćna, niti da je "učiteljica koja dođe u obdanište na Balkanu i govori deci šta treba da rade".

"Resenja moraju doći iz regiona. A da bi do toga došlo, članovi parlamenta u Beogradu i Prištini moraće da odobre dogovor. Ovo je dijalog između Beograda i Prištine, mora da postoji dogovor i dobra volja, i EU može da ohrabri svaki korak u tom pravcu. Ovom dijalogu je potrebno dugo vremena, jer rešavamo teška pitanja iz devedesetih i bolno je raspravljati o tome. Ali ovo je takođe rasprava kako Srbija da ode iz 20. veka u 21. vek", kazao je Bilčik.

A.K./ATAImages
Vladimir Bilčik

 

On je ocenio da Srbija ima priliku da bude evropski lider u regionu, ali mora da napravi neke važne izbore: i kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, ali i kako da stane rame uz rame sa EU kada je u pitanju ruski napad na Ukrajinu.

Na pitanje - da li će Srbija morati u narednim mesecima da odlučuje o sankcijama Rusiji, odnosno, da li postoji rok do kada bi Beograd trebalo da se izjasni, Bilčik je odgovorio da je usaglašavanje sa spoljnom politikom EU krucijalni deo napretka u pregovorima sa EU.

"Ne postoji specifičan datum za Srbiju za uvođenje restriktivnih mera Rusiji, ali poenta je postoji nova dinamika, a pričanje o datumima je propuštanje poente. Poenta je da svi u EU gledaju šta se dešava na Zapadnom Balkanu i pitanje je da li zemlje zaista rade zajedno s nama, da nam pomognu da se suočimo i odbranimo od ruske agresije, jer se Ukrajnici i bore za nas u Evropi i bore se za evropsku budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Bilčik.

Stoga, dodaje on, restriktivne mere protiv Rusije nisu simboličan potez, nego "veoma važan".

"Očekujemo da se sve zemlje pridruže što je pre moguće. I to je prilika za novu izabranu skupštinu i buduću vladu Srbije. Razumemo da su bili izbori i da je potrebno vremena, ali ovo pitanje neće nestati sa stola, nego će ostati i već je važan deo u mom izveštaju o Srbiji o kojem će se raspravljati u junu i julu, i naravno, zavisno od toga šta će Srbija uraditi, zaključ ci u izveštaju mogu biti veoma različiti do jula", poručio je Bilčik.

On je rekao da Srbija nije sama, da je i njegova zemlja, Slovačka, "teško zavisna" od ruskog prirodnog gasa.

"Međutim, pomažemo Ukrajini i EU želi da pomogne zemljama kandidatima među kojima je i Srbija sa alternativnim izvorima energije, ali moramo da vidimo dobru volju i prve korake Srbije. Velika su očekivanja, u suprotnom, teško je pričati o procesu priključivanja", istakao je Bilčik.

Povodom inicijative "Otvoreni Balkan", Bilčik je rekao da takva incijativa ima smisla samo ako će u potpunosti da se ide u korak sa korak sa evropskom intergracijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike