Pariz iskreno prepoznaje specifičnu poziciju Beograda u svetlu aktuelnih dešavanja: Brnabićeva i Košar o aktuelnim svetskim temama

17.05.2022

14:46

0

Ana Brnabić je uputila čestitku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na novom mandatu

Pariz iskreno prepoznaje specifičnu poziciju Beograda u svetlu aktuelnih dešavanja: Brnabićeva i Košar o aktuelnim svetskim temama
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o aktuelnim svetskim temama, bilateralnim odnosima i novim francuskim investicijama u Srbiji.

Brnabićeva je uputila čestitku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na novom mandatu, istakavši da je njegov reizbor na mesto šefa države od izuzetne važnosti ne samo za Srbiju i Zapadni Balkan, već i za stabilnost čitavog evropskog kontineta i Evropske unije.

Premijerka je čestitku uputila i novoj premijerki Elizabet Born.

Brnabićeva je istakla da građani naše zemlje imaju poseban odnos poštovanja i emocija prema Francuskoj i da je zato važno da se o svim temama otvoreno razgovara, posebno imajući u vidu to što Pariz iskreno prepoznaje specifičnu poziciju Beograda u svetlu aktuelnih dešavanja.

Ona je u tom kontekstu istakla principijelnu poziciju Srbije o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava i podsetila da se Srbija u Ujedinjenim nacijama o tome nedvosmisleno izjasnila.

Ambasador Francuske je premijerku informisao o dosadašnjim rezultatima francuskog predsedavanja Evropskoj uniji u izmenjenim međunarodnim okolnostima.

On je apostrofirao pažnju koju Francuska kao predsedavajuća EU posvećuje Zapadnom Balkanu i u tom kontekstu je potvrdio održavanje Konferencije EU - Zapadni Balkan na kraju francuskog predsedavanja Uniji i pozvao Vladu Srbije da uzme aktivno učešće u njenoj realizaciji.

Govoreći o bilateralnim odnosima, ambasador Košar istakao je da na tom polju dominiraju dobre vesti i ukazao na povećano interesovanje Francuske agencije za razvoj za investiranje u Srbiji.

Govorio je i o dobrim potencijalima saradnje u nizu oblasti, uključujući obrazovanje i energetiku, kao i o interesovanju drugih francuskih kompanija za investiranje u Srbiji.

Bonus video:

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti