Nemojte da imate iluzije da će neko to da preskoči: Vučić o zahtevu Saracina

10.05.2022

12:18

0

Autor: I.K.

Vučić je danas prisustvovao svečanosti povodom otvaranja novog pogona u Neresnici kod Kučeva

Nemojte da imate iluzije da će neko to da preskoči: Vučić o zahtevu Saracina
Tan2022-5-10_92922451_1 - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin zatražio je da se srpska spoljno-politička agenda uskladi sa evropskom, razumevajući pri tom situaciju i činjenicu da to ne može uvek onako kako bi neki želeli, preneo je danas predsednik Aleksandar Vučić deo razgovora sa Saracinom.

“Jasno je izneo stav i to čini svaki predstavnik EU i zapadnog sveta. Nemojte da imate iluzije da će neko to da preskoči. Ne znam da li su to stavili u saopštenje, ali tražio je, to je logično ponašanje”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Neresnici kod Kučeva da li je Saracin tražio da Srbija uskladi stav sa spoljnopolitičkom agendom EU.

On je, međutim, dodao da mu je malo čudno što ljudi ne mogu da osete radost kada se otvara neki pogon, poput Koka-Kolinog danas kod Kučeva ili postavlja kament temeljac, jer je to ono što donosi hleb, spas Srbiji.

“Zato sam zahvalan ambasadoru Hilu i Koka-Koli što su razumeli da je ovo razvoj, napredak Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao je da u Neresnici decenijama nije bilo nikakvog pogona, kao i ni Kučevu, pa čak ni u Požarevcu, što će morati da se promeni.

Takođe, rekao je da će morati mnogo da se uloži u turizam u istok Srbije, zato što je važno da se i u homoljskom delu izgrade turistički potencijali, jer ovakvu lepotu, primećuje, teško je naći u Evropi.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Sastanku Vučić i Saracina prisustvovao i nemački ambasador

 

“Zato su nam potrebne pare, fabrike, ništa ne pada s neba. Zato sam srećan. A, od sve politike samo me boli glava. I to nije problem, ali ne mora sve građane da boli, oni neka se raduju noim investicijama, uspesima Srbije, a nas koje treba, neka boli glava”, rekao je Vučić.

Saracin: Nemačka želi kontinuirano angažovanje sa Srbijom

Specijalni izaslanik Savezne vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuel Saracin kazao je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom današnjeg sastanka preneo istu poruku koju su mu preneli i nemački zvaničnici prošle sedmice i ponovio da od Srbije očekuju da se usaglasi sa odlukama EU.

Saracin je, odgovarajući na pitanja novinara tokom regionalne konferencije “Revitalizacija EU vrednosti”, istakao da njegovo prisustvo u Beogradu pokazuje koliko Nemačka želi kontinuirano i aktivno angažovanje sa Srbijom.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Manuel Saracin i Tomas Šid na sastanku kod predsednika Vučića

 

Na pitanje da li postoji nešto na čemu Nemačka insistira kada je reč o evrointegracijama, a odnosi se na kosovsko pitanje, Saracin je kazao da se "ni Kosovo, niti Srbija" ne mogu nadati napretku bez postizanja normalizacije odnosa u okviru Briselskog dijaloga.

Odgovarajući na pitanje u vezi odnosa Srbije i Rusije, a u kontekstu rata u Ukrajini, Saracin je kazao da je ubeđen da je srpskom narodu Evropska unija atraktivnija od Rusije.

"Očekujemo od Srbije da se usaglasi sa odlukama EU. To ne mora biti odjednom, već postepeno", kazao je Saracin.

Dodao je da ne govori o krajnjem roku za to i istakao da Nemačka očekuje od nove vlade jasnije korake.

"Jasno je da od nove vlade očekujemo jasnije korake, ne prema nama, već prema svom javnom mnjenju", naveo je Saracin.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike