Usame saopštio kada će biti gotovi rezultati obdukcije Muamera Zukorlića

08.05.2022

11:23

0

Ako se utvrdi da uzrok smrti nije bio srčani udar, biće pokrenuta istraga

Usame saopštio kada će biti gotovi rezultati obdukcije Muamera Zukorlića
Printscreen/YouTube/Bir TV/Tanjug/Miloš Milivojević

Uzrok smrti Muamera Zukorlića posle obavljenje obdukcije biće poznati za sedam do 30 dana, rekao je danas njegov sin i predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić za TV K1.

"Interno su mi lekari rekli da će rezultati biti za sedam do mesec dana. Učestvovale su ekipe lekara iz Niša, Sarajeva i Hamburga. Kolege iz Niša su rekle da će dati maksimalan doprinos da bude u što kraćem periodu", rekao je on.

Na pitanje šta će biti preduzeto ako se utvrdi da uzrok smrti nije bio srčani udar on je odgovorio da će biti otvorena istraga.

Foto:Printskrin/Fejsbuk/Usame Zukorlić
Obavljena ekshumacija Muamera Zukorlića

 

"To će tužilaštvo uraditi skladu sa zakonom. Cilj je da se dođe do istine ko je imao umešane ruke u tu smrt. Kao porodica, nećemo se smiriti dok ne nađemo ko je učestovao u tako nekom potencijalnom zločinu, i uradićemo sve da ta osoba bude privedena pravdi", rekao je on.

Dodao je da je uvrđivanje uzroka smrti Muamera Zukorlića koji je kada je preminuo bio i potpredsednik Narodne skupštine Srbije, nije mala stvar već da je osetljivo pitanje, koje može imati posledice 100 godina u budućnost.

"Pravosudni organi Srbije ispoštovali su skoro sve što smo tražili. Hvala islamskoj zajednici u Srbiji koja je insistirala na novom ukopu u najlepšoj džamiji u Novom Pazaru", rekao je on.

Muamer Zukorlić je posle ekshumacije sahranjen u haremu Altun Alem džamije u Novom Pazaru uz prisustvo velikog broja poštovalaca, a ranije je bio sahranjen u selu Orlje.

"Znao sam da ga poštuju i cene, ali nisam znao koliko naroda voli rahmetli muftiju Muarema Zukorlića", rekao je Usame Zukorlić napominjući da nije samo reč o Muslimanima nego i Srbima.

Do ekshumacije je došlo pošto je porodica iznela sumnje bazirane na analizama uzoraka da Muamer Zukorić nije umro od srčanog udara već da su u tkivima pronađene teški metali koji su mogli da uzrokuju trovanje.

Usame Zukorlić kaže da prilikom prve sahrane nisu urađene neke normalne procedure, a porodica se nije ponela neozbiljno već je uzorke pokojnika nezavisno dala na analizu.

"Osnovana sumnja po rezultatima koji su konstatovali da ima tragova teškog metala, je da postoji verovatnoća da je do smrti došlo usled trovanja. Odgovore treba dati obdukcija, da znamo precizno", rekao je on.

Dodao je da je privatna istraga koju je sprovela porodica skromna u odnosnu na obdukciju koja je upravo završena.

On je naveo da je dan pred ekshumaciju došlo do promene pa su umesto ekipe lekara sudske medicine iz Beograda, koji nisu mogli da sastave ekipu, uskočile njihove kolege iz Niša.

Bonus video:

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti