Usame Zukorlić zaplakao na očevoj ekshumaciji: Ovo je jako težak trenutak za porodicu, ali potreba za istinom je ispred emocija

06.05.2022

09:24 >> 10:31

0

Viši sud je odobrio ekshumaciju zbog sumnje da je Muamer Zukorlić otrovan

Usame Zukorlić zaplakao na očevoj ekshumaciji: Ovo je jako težak trenutak za porodicu, ali potreba za istinom je ispred emocija
usame muft - Copyright ATAImages/ A.A.

Po nalogu Višeg suda u Novom Pazaru, na groblju u selu Orlje kod Novog Pazara, u 12 sati je počela ekshumacija tela bivšeg muftije, narodnog poslanika i predsednika Stranke Pravde i Pomirenja, Muamera Zukorlića.

- Ovo je jako težak trenutak za porodicu. Ko od porodica u životu ima susret sa ovakvim jednim činom i situacijom, tek je teško kada je u pitanju lider i predvodnik jednog naroda. Međutim, potreba za istinom i važnost pod kojim okolnostima je preselio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić nam je ispred emocija - istakao je sin preminulog muftije Muamera Zukorlića Usame Zukorlić za medije.

Da podsetimo, Usame Zukorlić izneo je ranije tvrdnje da njegov otac nije umro prirodnom smrću već da porodica ima "osnovane sumnje da je otrovan".

Za ove tvrdnje Zukorlić je na konferenciji za štampu naveo da je porodica nakon smrti akademika muftije Muamera Zukorlića uzorak krvi poslala na adresu dve referentne laboratorije u inostranstvu, i da je na osnovu pristiglih rezultata od strane jedne laboratorije utvrđeno da je u krvi muftije pronađena velika količina teških metala, dok je druga laboratorija utvrdila da je na osnovu analize uzorka utvrđeno da je do smrti došlo najverovatnije zbog trovanja hranom.

Zbog ovih sumnji Viši sud je odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz Beograda (Srbija), Sarajeva (Bosna i Hercegovina) i Hamburga (Nemačka). Proces će nadgledati i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Medijima i građanima nije dozovoljen pristup u selu Orlje, a ekshumaciji tela, prema nezvaničnim informacijama, prisustvovaće samo nekoliko članova porodice Zukorlić. Do samog groblja u selu Orlje nemoguće je prići, napravljena su četiri prstena koje obezbeđuju pripadnici PU Novi Pazar, a medijima je takođe zabranjeno snimanje i fotografisanje.

Nakon ekshumacije tela, prema nezvaničnim saznanjima, telo preminulog muftije Muamer Zukorlića biće prebačeno u Opštu Bolnicu Novi Pazar gde će se vršiti neophodne analize, a nakon toga telo će biti prebačeno u harem ( dvorište ) najstarije džamije u Novom Pazaru, Altun Alem džamije u čijem će haremu biti premešten mezar ( grob ) muftije Zukorlića.

Ukop u dvorištu ove džamije u centru Novog Pazara bi prema rečima ljudi iz Stranke pravde i pomirenja trebao da se desi danas u popodnevnim satima kada se očekuje i upućivanje dove (molitve) za bivšeg muftiju Muamer Zukorlića, a nakon toga će se medijima obratiti i njegov sin Usame Zukorlić i najverovatnije muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud efendija Dudić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike