Sastali se Vučić i Bramerc: Glavne teme sastanka - saradnja, ratni zločini, nestali...

06.05.2022

10:59

0

Sagovornici su ocenili da je saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale dobra i da se odvija u kontinuitetu uz zalaganje obe strane

Sastali se Vučić i Bramerc: Glavne teme sastanka - saradnja, ratni zločini, nestali...
Screenshot_1 - Copyright Instagram printscreen/ buducnostsrbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, koji boravi u Beogradu u okviru priprema za podnošenje predstojećeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na sastanku je razmatrana saradnja između Mehanizma i Srbije, primena nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina, pravosudna saradnja zemalja regiona u relevantnim predmetima, kao i pitanja pronalaženja nestalih osoba.

Sagovornici su ocenili da je saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale dobra i da se odvija u kontinuitetu uz zalaganje obe strane, te da su zajednički programi u vidu obuka i drugih vidova podrške bili od pomoći u primeni Strategije za ratne zločine u Republici Srbiji.

 

 

Predsednik Vučić je ponovio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da se odnosi prema ovoj saradnji na ozbiljan i odgovoran način, uz akcenat na unapređenju regionalne pravosudne saradnje, budući da je naša zemlja iskreno posvećena tome da i na ovaj način doprinese pomirenju u regionu.

Bramerc je pozdravio ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina, ocenivši da je naša zemlja bila izuzetno transparentna u pogledu razmene optužnica i informacija o istragama, što je umnogome doprinelo bržem procesuiranju pojedinih predmeta.

Vučić je sa Bramercom razmenio mišljenja i o mogućnostima za ulaganje dodatnih napora kako bi se pitanje nestalih osoba što pre rešilo, čime bi se u određenoj meri rasteretili regionalni odnosi.

Predsednik je posebno naglasio da Srbija od samog početka ovo pitanje shvata izuzetno ozbiljno, što je i pokazala nizom aktivnosti, a što očekuje i od drugih strana, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike