"Inicijativa Aleksandra Vučića je dobra i odgovorna": CESID pohvalio potez predsednika Srbije

06.05.2022

09:36

0

Ivo Čolović je ocenio da je reč o odgovornoj inicijativi predsednika, jer situacija je dosta komplikovana i treba znati šta predstavnici građana misle

"Inicijativa Aleksandra Vučića je dobra i odgovorna": CESID pohvalio potez predsednika Srbije
Tan2022-4-26_151850769_0 - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića o razgovorima sa predstavnicima parlamentarne opozicije u junu, dobra je i odgovorna, a do tada bi mogla biti i konstituisana Narodna skupština, izjavio je Ivo Čolović iz CESID-a.

- U tom momentu, ta će inicijativa imati puno smisla. Znaće se ko su poslanici, i ko su partije, odnosno da li će Albanci imati svog poslanika - rekao je on.

Dodao je da je reč o važnoj inicijativi jer se radi o dijalogu među političkim partijama.

- Smatramo da što je više komunikacije i dijaloga između političkih protivnika, to će manje biti žestoki njihovi sukobi kasnije.

Čolović je ocenio da je reč o odgovornoj inicijativi predsednika, jer situacija je dosta komplikovana i treba znati šta predstavnici građana misle.

Tanjug printscreen
 

Formalni i pravni završetak izbora biće kada se okončaju izborne radnje na svim biračkim mestima i utvrde mandati novim poslanicima.

- Kada će se to desiti, zavisi najviše od jednog biračkog mesta u Bujanovcu, odnosno Velikom Trnovcu, gde se još razmatra da li će izbori biti ponovljeni. Ako ne budu ponovljeni, očekujemo da za četiri meseca imamo novu Vladu Srbije i parlament - rekao je on.

Dodao je da je slična situacija i sa beogradskim izborima, na kojima očekuje da gradonačelnik bude izabran 30 dana pošto se utvrde mandati.

Čolović "ne vidi razlog" da ubrzo dođe do ponavljanja bilo beogradskih bilo parlamentarnih izbora.

Inicijative o održavanju novih izbora, on ocenjuje više kao političke pregovore i ideje.

- To se radi da bi se videlo kako će reagovati neki politički protivnik. Tako se utvrđuju i neke političke pozicije i unutar vlasti, i u opoziciji. Ne vidimo razlog za ponavljanjem, posebno zbog specifične situacije u kojoj se Srbija nalazi.

Dodaje da bi novi izbori komplikovali i ovako tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazi pre svega na međunarodnom ali i unutrašnjem planu.

Bez obzira što su i lokalni izbori 2020. godine održani pod bojkotom Čolović smatra da će oni biti održani kada im je i vreme, u naredne dve godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike