Nedelja usred srede: Vučić u Berlinu sa Šolcom i Lajčakom, moć srpske vojske kroz "Štit 2022", princ Petar abdicirao

04.05.2022

17:40

0

Patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Nedelja usred srede: Vučić u Berlinu sa Šolcom i Lajčakom, moć srpske vojske kroz "Štit 2022", princ Petar abdicirao
nedelja usred srede - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav Profimedia Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Berlin na sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a tokom večeri je planiran i sastanak sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

U Berlin je pozvan i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, te se očekuje da glavna tema razgovora bude dijalog Beograda i Prištine. Na stolu će se, ipak, naći i druge teme, kao što su situacija u Ukrajini, evrointegracije i druga goruća pitanja.

 

 

Predsednik Srbije prisustvovao je dan ranije obeležavanju početka radova na izgradnji terminala tečnog prirodnog gasa (LNG) u Aleksandrupoliju.

Aleksandar Vučić je razgovarao i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, a nakon svečanosti se obratio novinarima.

 

 

- Nemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za celu Evropu biti najteže zima u poslednjih 50 godina. Imate dva ključna problema - energente i hranu, a uz to inflaciju. Dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj dinstanci, ali mora mnogo toga da se uradi - naveo je Vučić.

Ceremoniji su prisustvovali, pored Vučića i Micotakisa, i predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel, premijer Bugarske Kiril Petkov i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Pre ceremonije, Vučić je i sa Šarlom Mišelom imao sastanak na kom se razgovaralo o evropskoj perspektivi Srbije.

 

 

Snaga Vojske Srbije kroz "Štit 2022"

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici održan je prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Štit 2022".

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tom prilikom je najavio nova ulaganja u vojsku.

- Već duže vreme smo u pregovorima za kupovinu 12 "rafala", i najkasnije početkom sledeće godine bićemo spremni da dogovorimo kupovinu. Razgovaramo i sa britanskom stranom o kupovini "Tajfuna" - rekao je predsednik Vučić. Dodao je da je kineski FK-3 kupljen po povoljnoj ceni i da je to odvraćajuće naoružanje za sve potencijalne agresore.

Program je otvoren poletanjem "migova 29" koji su izvodili vežbu šire blokade regiona, a sa zemlje su prikazane specijalne jedinice borbenih vozila "miloš" i  "lazar 3".

 

Zvezda programa bio je protivvazduhoplovni sistem FK-3. Ono što karakteriše njegovu savremenost i aktuelnost jesu radarska kontrola i transiver i resiver moduli, odnosno radar za vođenje raketa. Združeni sistemi "Pancir", FK-3 i lovci su značajno povećali odbranu našeg vazduhoplovstva.

"Evo nas opet, opet smo došli kući"

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda.

Posle liturgije održana je redovna sednica Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora, saopštila je SPC.

 

 

Patrijarh Porfirije je sa članovima Svetog arhijerejsog sinoda stigao sinoć u Pećku patrijaršiju, drevno sedište Srpske pravoslavne crkve.

On je po dolasku poručio:

- Evo nas opet, opet smo došli kući. Da Bog da da uvek budemo ovde i da sve što mislimo, govorimo i činimo ima svoj koren ovde.

Patrijarh je kazao da budući da je taj koren ovde veoma dubok, to znači da, bez obzira na oluje, gromove, munje i vetrove, nećemo se slomiti.

Abdikacija princa Petra Karađorđevića

Princ Petar Karađorđević potpisao je odluku o abdikaciji u korist svog mlađeg brata, kraljevića Filipa.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
Princeza Danica i princ Filip Karađorđević

 

Princ Petar odluku o abdikaciji, kako je naveo u saopštenju, doneo je jer smatra da je u interesu dinastije da princ-naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među svojim narodom.

Kako dodaje, njegov brat princ Filip svoj i život svoje porodice vezao je za Srbiju, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik princa Filipa kraljević Stefan.

Princ Petar navodi i da svoj život, kao i do sada, nastavlja u Sevilji.

Princ Filip Karađorđević je drugi sin princa Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, unuk kralja Petra II i kralja Aleksandra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike