Rodoljub i komunista koji je obeležio živote mnogih generacija: Održana komemoracija Dušanu Čkrebiću

14.04.2022

11:52

0

Autor: I.K.

Komemoraciji prisustvuju i prof. dr Jelena Begović, predstavnici SUBNOR-a, porodica, prijatelji i poštovaoci pokojnog Čkrebića

Rodoljub i komunista koji je obeležio živote mnogih generacija: Održana komemoracija Dušanu Čkrebiću
Dačić komemoracija Čkrebić parlament.gov.rs 2 - Copyright parlament.gov.rs

U holu Narodne Skupštine danas je održana komemoracija povodom smrti nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Dušana Čkrebića

Tim povodom predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je da se "opraštamo od Dušana Čkrebića, borca, graditelja, inženjera, političara i najvišeg rukovodioca".

 

"Opraštamo se od velikog rodoljuba, komuniste i socijaliste, poslednjeg među velikim svedocima i učesnicima jednog vremena koje je obeležilo živote mnogih generacija. Opraštajući se od Dušana Čkrebića ne opraštamo se od tog vremena u kojem je on ostavio ogroman trag, baš zato što se naš Dušan za života potrudio da ne zaboravimo to veliko vreme. Za njega nije bilo dovoljno da svoj život posveti gradnji boljeg društva, nego je dobro znao da nama mlađima mora da prenese svoje iskustvo i svoju mudrost, da bismo znali da cenimo dela njegove generacije, a još više da naučimo kako da pređemo prepreke kada na njih naiđemo", rekao je Dačić između ostalog.

Naglasio je da, čime god da se Čkrebić bavio i koju god dužnost da je preuzeo, otišao je do samog vrha.

"Do predsednika Privredne komore, predsednika Izvršnog veća Srbije, predsednika Skupštine Srbije, predsednika Predsedništva Srbije, predsednika CK Saveza Komunista Srbije. Naša Srbija izmenila je svoje lice u vreme kada je Dušan Čkrebić bio njen prvi čovek – izgrađen je auto-put od Beograda do Batočine, završena je pruga Beograd-Bar, počela gradnja Kliničkog centra u Beogradu, doneta odluka o gradnji termoelektrane Nikola Tesla B i hidroelektrane Đerdap 2, izgrađen je Sava Centar, osnovan je Univerzitet u Kragujevcu. I nešto na šta je naročito bio ponosan – odobrena je gradnja Hrama Svetog Save, njegovim ličnim naporom i njegovom željom da Srbija oduži veliki dug utemeljivaču svoje crkve i državnosti. Nije se dao svim pritiscima i pretnjama koje je zbog toga imao, a možemo samo da zamišljamo kakvi su to pritisci bili. Na predlog Srpske pravoslavne crkve Dušan Črkebić biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana", napomenuo je Dačić.

Komemoraciji prisustvuju i prof. dr Jelena Begović, predstavnici SUBNOR-a, porodica, prijatelji i poštovaoci pokojnog Čkrebića.

Predsednik skupštine upisao se i u knjigu žalosti.

"Dragi i poštovani Dušane, onaj ko vas je poznavao bio je deo najplemenitijeg u srpskoj istoriji. Hvala za sve što ste učinili, kao i za druženje i reči od kojih sam mnogo naučio“, napisao je Dačić.

Čkrebić je preminuo 7. aprila u 94. godini života.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike