Preminuo Dušan Čkrebić: Na predlog SPC biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana

08.04.2022

16:00

0

Autor: M. Vu.

Bivši visoki srpski funkcioner i predsednik Predsedništva Republike Srbije Dušan Čkrebić preminuo je u četvrtak, 7. aprila

Preminuo Dušan Čkrebić: Na predlog SPC biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana
800px-Dušan_Čkrebić_(političar) - Copyright Foto: Vikipedia

Bivši visoki srpski funkcioner i predsednik Predsedništva Republike Srbije Dušan Čkrebić preminuo je u četvrtak, 7. aprila, potvrdio je za 24sedam SUBNOR Srbije.

Telegrame saučešća porodici Dušana Čkrebića uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik SUBNOR-a Srbije general - major Vidosav Kovačević, navodi se u saopštenju.

Dušan Čkrebić rođen je 7. avgusta 1927. godine u Nišu.

Učestvovao je kao dobrovoljac na Sremskom frontu, kao i u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije u Trećem kragujevačkom bataljonu Prve proleterske udarne brigade,
a iz rata se vratio odlikovan Ordenom za hrabrost i oficirskim činom.

Diplomirao je 1953. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a uža struka mu je bila elektro-energetika.

Bio je podsekretar u Republičkom sekretarijatu za privredu, pri čemu se posebno bavio energetskim razvojem Srbije, a bio je i predsednik Privredne komore Srbije.

Tokom političke karijere bio je i predsednik Izvršnog veća SR Srbije (1974-1978.), predsednik Skupštine SR Srbije (1978-1982), predsednik CK Saveza komunista Srbije (1982-1984.) i predsednik Srbije (1984-1986.).

Čkrebić je nosilac više domaćih i stranih odlikovanja, među kojima Jugoslovenskog ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, kao i najvišeg ordena Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save prvog stepena.

Predsednik Narodne skupštine i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić uputio je izraze saučešća porodici i prijateljima povodom smrti Dušana Čkrebića

- Sa velikim žaljenjem primio sam vest da nas je napustio Dušan Čkrebić, jedna od najistaknutijih ličnosti u političkom životu Srbije, čovek koji je učestvovao u stvaranju istorije moderne Srbije. Bio je borac protiv fašizma, odlikovan za hrabrost, gradio je i obnavljao našu zemlju, obavljao je najviše dužnosti u privrednom i političkom životu", naveo je Dačić. 

Naveo je i da je Čkrebićevom odlukom odobrena gradnja Hrama Svetog Save, što je, kaže, shvatao kao svoju ljudsku dužnost prema svom narodu uprkos svim pritiscima.

- Njegov život bio je posvećen idealima pravde i solidarnosti, uz bezrezervnu ljubav prema svojoj Srbiji, a svojom mudrošću i pravičnošću nadahnjivao je nas mlađe koji smo nastavljali njegovim i stopama njegove velike generacije, naveo je u telegramu Dačić.

Kaže i da je imao veliku čast i privilegiju da uči od Dušana Čkrebića i da u čestim razgovorima sa njim dobija odgovore i savete o najvažnijim pitanjima naše države i naroda.

- Njegovim odlaskom ostajemo bez velikog svedoka jedne epohe i čoveka koji je svoj život posvetio dobrobiti svoje zemlje, napisao je Dačić, a porodici i prijateljima Čkrebića izrazio je najdublje saučešće.

Na predlog Srpske pravoslavne crkve Dušan Črkebić biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike