Ostavite Srbiju na miru: Predsednik Vučić poručio da se protiv naše zemlje vodi ubrzana kampanja

13.04.2022

08:46

0

Autor: Ekipa 24sedam

Predsednik Srbije odgovorio je na napade Aljbina Kurtija i Mila Đukanovića na dosad neviđen način

Ostavite Srbiju na miru: Predsednik Vučić poručio da se protiv naše zemlje vodi ubrzana kampanja
aleksandar vucic - Copyright YouTube/Aleksandar Vučić - Predsednik Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji nakon što su premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednik Crne Gore Milo Đukanović izneli niz optužbi na račun naše zemlje. 

Sramne optužbe iz Prištine i Podgorice stižu od kada je predsednik Vučić najavio da je Srbija zainteresovana za kupovinu borbenih aviona “Rafala”, kao i nabavku kineskih FK-3 protivvazdušnih odbrambenih sistema.

Da podsetimo, Kurti je izjavio da to što se Srbija naoružava nije bezbedno po region i da Srbija to radi jer se plaši da će ostati sama. Milo Đukanović je kazao da se Srbija naoružava iz zemalja koje se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Evrope i NATO-a, te se nada da će to pomoći da se razbistri slika regiona Zapadnog Balkana na nekim važnim političkim adresama unutar evropske i evroatalanske zajednice.

Vučić je u obraćanju rekao da je poslednjih meseci ubrzana kampanja protiv Srbije iz određenih centara moći, ali i iz dela regiona koji svoj uspeh vidi u neuspehu Srbije. 

-I ne od juče najizrazitija uloga u mržnji prema Srbiji dolazi od Kurtija i Đuknaovića. I razume se da se služe ogoljenim lažima da sebe predstave kao tobožnje žrtve, a Srbiju kao agresora koji ih ugrožava. Tako su iskoristili našu legitimnu nabavku kineskog pvo sistema defanzivnog oružja kažu celom svetu da smo mi kineski i ruski saveznici koji ugrožavamo mir uregionu iako smo okruženi NATO teritorijama, ne uvek i NATO zemljama. Ne znam kako ih ugrožavamo defanzivnim oružjem, rekao je na početku obraćanja Vučić.

Taj naš sistem služi za uništavanje krstarećih raketa, za uništavanje neprijateljske avijacije koja bi narušila vazdušni prostor Srbije.

-Pitam se kako mi to ugrožavamo Podgoricu i Prištinu? Da se i našalim, bolje da kupujemo autan sprejeve da se zaštitimo od rojeva muva i komaraca, nego od ozbiljnih vazduhoplovnih snaga koje oni poseduju. Ovde je suština u nečemu drugom, u želji da se naudi Srbiji, da bude slaba onako kako su je videli kada su proglašavali nezavisnost Kosova, rekao je Vučić.

Za njih je Srbija, ocenio je Vučić uspešna samo kada se ne pita ni za to gde je ni kako činiti u budućnosti kada je ekonomski razorena bila pre 15-20 godina.

-Kada Kurti kaže da je Srbija u panici da ne ostane sama, Srbija je danas sama kao vojno neutralna, a podsećam ga da smo u cirkusu videli i lavove i slonove i tigrove, ali vuka samotnjaka nikad u cirkusu niste videli. Uvek bih pre prihvatio ulogu vuka samotnjaka nego hijena, bestidnih i nemoralnih, ma koliko da ih ima, nekada i 19, poručio je Vučić. 

Još gore od hijena je gore biti muva zunzara koja se vrti oko njih i čeka da im hijene donesu plen, kakvi su Milo Đukanović i Aljbin Kurti. 

-I jedan i drugi imate većih briga, jer Srbija će da čuva mir i stabilnost, mnogo većih briga imate od kriminala i korupcije do problema u ekonomiji, ali ja ne želim u to da vam se mešam. Ostavite Srbiju na miru, prestanite da lažete da obmanjujete javnost, a Srbija će naći svoj put onakav kakav njeni građani žele. Izvinite, ali ponosni smo što želimo sami da čuvamo svoje nebo, a ne da nam to čini NATO.  I u tome se razlikujemo i toga se ne stidimo, zaključio je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike