Kurti planira da ove godine aplicira za članstvo u EU: Razvili smo strategiju sa državama koje ne priznaju Kosovo

12.04.2022

13:50

0

Kurti je rekao da je tzv. Kosovo "intenziviralo odnose sa partnerima"

Kurti planira da ove godine aplicira za članstvo u EU: Razvili smo strategiju sa državama koje ne priznaju Kosovo
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o spoljnoj politici, izjavio da je za godinu dana njegove vlade dijalog sa Beogradom postao transparentan proces i da je Ministarstvo spoljnih poslova razvilo strategiju za uspostavljanje odnosa sa državama koje ne priznaju Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

"Srbija je vodila kampanju u preko 30 zemalja za povlačenje priznanja, ali bezuspešno. Sa druge strane, Kosovo je počelo da uspostavlja odnose sa novim zemljama, kao što je Timor", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, tzv. Kosovo je prvi put selo za sto u dijalogu sa Beogradom tako da se sa tajnih sastanaka u prošlosti došlo do transparentnog procesa koji ima za cilj obostrano priznanje, a EU je prvi put rekla da dijalog ima za cilj normalizaciju odnosa između "dve zemlje". 

Kurti, koji je opširno govorio o reformama, dostignućima i spoljnoj politici, i o tome kako je Kosovo napredovalo, nakon stagnacije za koju je okrivio prošle vlade, napomenuo je da će tzv. Kosovo ove godine aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji, te da je "intenziviralo odnose sa partnerima".

On je rekao da su predstavnici kosovskih institucija ostvarili značajan broj bilateralnih poseta, gde su predstavljali kosovsku politiku. 

"Održali smo odvojene sastanke sa Vladom Republike Albanije i Severne Makedonije. Nadajmo se, čak i sa Crnom Gorom. Skrenuli pažnju na praksu konsultacija između ministarstava. Ovo je produbilo diplomatske odnose", rekao je Kurti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike