Kada sledi konstituisanje Skupštine i polaganje zakletve? Ovo su naredni koraci nakon održanih izbora

05.04.2022

18:19

0

Prema do sada prebrojanim glasovima, aktuelni predsednik i kandidat SNS-a na upravo održanim izborima Aleksandar Vučić dobio je 2.157.008 glasova, ili 58,59 odsto

Kada sledi konstituisanje Skupštine i polaganje zakletve? Ovo su naredni koraci nakon održanih izbora
skupstina srbije sala total foto sivacki (1) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srbija je glasala u nedelju, a Republička izborna komisija saopštila je sinoć preliminarne rezultate za parlamentarne i predsedničke izbore.

Prema do sada prebrojanim glasovima, aktuelni predsednik i kandidat SNS-a na upravo održanim izborima Aleksandar Vučić dobio je 2.157.008 glasova, ili 58,59 odsto, dok je drugoplasirani kandidat Ujedinjene opozicije Zdravko Ponoš dobio 674.567 glasova, ili 18,32 odsto, čime je Vučić odneo pobedu u prvom krugu.

24sedam/Goran Sivački
Aleksandar Vučić glasao je na biračkom mestu na Novom Beogradu

 

Republička izborna komisija dodeljuje poslaničke mandate najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, a izveštaj podnosi Narodnoj skupštini.

Na osnovu izveštaja RIK-a, mandati narodnih poslanika biće verifikovani na prvoj sednici Narodne skupštine. Ova sednica mora da se održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Time će biti konstituisan nov saziv Narodne skupštine, čime prestaje mandat prethodnog saziva Narodne skupštine.

Rok od 96 sati

U roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta, lokalna izborna komisija dostavlja RIK-u zbirni izveštaj o rezultatima glasanja. Ukoliko je podneto pravno sredstvo zbog nepravilnosti ili je glasanje na nekom biračkom mestu poništeno, rok za dostavljanje zbirnog izveštaja računa se od dana kada su lokalnoj izbornoj komisiji dostavljene odluke o podnetim pravnim sredstvima, odnosno od zatvaranja biračkog mesta na kojem je ponovljeno glasanje. 

Kada zbirni izveštaj bude objavljen na sajtu RIK-a, teče rok od 72 sata za prigovor. 

Od prijema svih zbirnih izveštaja, RIK u roku od 96 časova objavljuje ukupan izveštaj o rezultatima izbora. U slučaju podnošenja pravnog sredstva protiv zbirnog izveštaja, rok od 96 sati računa se od dana kada je RIK-u dostavljena odluka po pravnom sredstvu.

I protiv ukupnog izveštaja o rezultatima izbora može se podneti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 časa od objavljivanja. Kada istekne i taj rok, može se početi sa postupkom konstituisanja Skupštine, odnosno polaganja zakletve i inauguracije predsednika Republike.

Najstariji poslanik

Prvoj sednici Narodne skupštine, koju zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, Ivica Dačić, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji narodni poslanik, a njemu pomažu po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

 

Na toj, prvoj sednici Narodne skupštine potvrđuju se mandati narodnih poslanika, biraju se predsednik i potpredsednik Narodne skupštine i imenuje generalni sekretar Narodne skupštine. Uz to se biraju i članovi radnih tela Skupštine, te članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

Da bi neko bio izabran za predsednika Narodne skupštine, taj predlog, pismeno, mora da podnese najmanje 30 narodnih poslanika. O predlogu može da se glasa tajno ili javno, prozivkom, a novi predsednik biće izabran većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Sledi izbor potpredsednika, koji takođe mogu biti izabrani većinom glasova tajnim ili javnim glasanje, prozivkom.

Sledi izbor generalnog sekretara i poslaničkih grupa, koje mora da čini najmanje pet poslanika, konstituisanje odbora Narodne skupštine, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Drugi predsednički mandat

Petogodišnji mandat predsednika Srbije počinje kad položi zakletvu pred Narodnom skupštinom.

Prilikom stupanja na dužnost, predsednik Republike pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, ostvarivanju ljudskih i građanskih sloboda i prava, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovo će biti drugi mandat. 

Printscreen/RTS
Polaganje zakletve 31. maja 2017. godine

 

Nakon izbora 2017. godine, on je zakletvu položio 31. maja, na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju. Vučić je za predsednika izabran 2017. godine, takođe u prvom krugu izbora održanih 2. aprila, sa osvojenih 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike