Licemerno: Lider pokreta “NADA” Miloš Jovanović hoće u borbu protiv korupcije sa pljačkašima iz novosadske frakcije POKS!

05.04.2022

13:35

0

Jovanović zaboravlja da je u koaliciji sa Vladimirom Jelićem i Draganom Prodanović iz frakcije POKS za koje se vezuju brojne afere pre svega u Novom Sadu

Licemerno: Lider pokreta “NADA” Miloš Jovanović hoće u borbu protiv korupcije sa pljačkašima iz novosadske frakcije POKS!
Miloš Jovanović - Copyright M.K./ATAImages

Izjave Miloša Jovanović lidera koalicije “NADA” da ne veruje u volju vlasti da će se zaista obračunati sa korupcijom i kriminalom su u najmanju ruku licemerne, skanadolzne obzirom sa kime je Jovanović u koaliciji.

Naime Jovanović zaboravlja da je u koaliciji sa Vladimirom Jelićem i Draganom Prodanović iz frakcije POKS koju predvodi Vojislav Mihajlović, a za koje se vezuju brojne afere pre svega u Novom Sadu gde su godinama harali po gradskim preduzećima, piše portal NS uživo.

Izbor Jelića za tako odogovrnu pozicju koja, pre svega, zahteva besprekornu biografiju, bez ikakve mrlje u karijeri, začudila je Novosađane, jer je ovaj nekadašnji kadar SPO u godinama za nama u tom gradu nizao afere jednu za drugom.

Napravio dug od tri i po milijarde dinara u toplani

Kao direktor “Novosadske toplane” Jelić napravio dug od 3,5 milijardi dinara!

Ostao je upamćen kao direktor “Novosadske toplane” koji je bio optuživan da je topanu ojadio, i pri tom je i postavio neslavan record jer je toplanu ostavio sa gubicima od 3,5 milijardi dinara – više nego sva ostala javna preduzeća u Novom Sadu imala zajedno!

Zato je 2014. Tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo novu istragu protiv njega i njegovih saradnika zbog sumnje da su sklopili više štetnih ugovora bez postupka javne nabavke, čija je vrednost veća od 300 miliona dinara. Jelić, koji je tada bio i predsednik gradskog odbora Srpskog pokreta obnove, na funkciji direktora "Toplane“ bio je od 2009. do 2012, a protiv njega se tada već vodila istraga zbog ilegalne prodaje toplane "Mišeluk“, vredne oko dva i po miliona evra.

Nova istraga pokrenuta je na osnovu revizorskog izveštaja o nepravilnostima u poslovanju "Toplane“ tokom 2011. Ono što je tada privaličilo posebnu pažnju Tužilaštva jeste ugovor vredan 139,6 miliona dinara za "pripremu toplotnih podstanica za tehničku zaštitu od neovlašćenog ulaska“ iz avgusta 2011. Godine Ugovor je bio sklopljen bez postupka javne nabavke s konzorcijumom koji su činile marketinška agencija "Maksim i ko.“ i "Energi-pro“, preduzeće osnovano 2009. koje je poslovalo gotovo isključivo s "Toplanom“.

Zbog tog dugovanja, čitava grejna sezna bila je dovedena u pitanje, a Jelić je tada lakonski odgovornost prebacio na prethogdnog gradonačelnika, zbog njegove odluke da se ukine pomoć Toplani iz budžeta, koja je ranije iznosila od 500 miliona do milijardu dinara godišnje.

Mirođija u svakoj čorbi: Jelić bio umešan u aferu sa Bulevarom Evrope

Iako je prošla decenija od afere u vezi sa Bulevarom Evrope, kada je firmi “Borovica-transport” u vlasništvu kontroverznog biznismena Dušana Borovice,  avansno isplaćeno više od 460 miliona dinara za posao koji nije uradio, Novi Sad još uvek nije uspeo da povrati svoj novac.

Firma “Borovica-transport” prema pravnosnažnim presudama duguje Novom Sadu gotovo 463 miliona dinara, koliko je uplaćeno za posao koji nije urađen, i još gotovo 330 miliona zatezne kamate. Međutim, krajem februara prošle godine objavljeno je da će se “Borovica-transport” naći na dobošu po početnoj ceni od 72,4 miliona dinara, što je 10 puta od iznosa koji Novom Sadu duguje ovo preduzeće.

Sam gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je tada da će Grad iskoristiti sve zakonske mogućnosti kada je u pitanju povraćaj novca.

- Nemam informaciju da smo uspeli da izvučemo nešto novaca i nisam optimista, ali ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti da naplatimo ili da naplatimo deo tog potraživanja koji imamo prema Borovici od 462 miliona dinara bez kamate, koje je dobio od tadašnjeg rukovodstva Zavoda za izgradnju grada mimo svih tenderskih procedura, a nije izgradio nijedan metar Bulevara Evrope – izričit je Vučević.

Iako je presudama zaključeno da je “Borovica-transport” dužan Novom Sadu, još uvek se vode postupci u vezi sa nečinjenjem službenika u tadašnjem Zavodu za izgradnju grada.

Vladimir Jelić, u to vreme direktor ZIG-a, napravio je dva ogrmona propusta, vredna preko 600 miliona dinara. Najpre, čitava 3 meseca nije pustio menicu “Borovica transportu” za povraćaj avansaod 462 miliona dinar. Drugi propust dogodio se poslednjih sati Jelićevog mandata u ZIG-u, kada je nezakonito jednom izvođaču prebačeno 160 miliona dinara.

Kolekcionar funkcija

Ovaj veliki monarhista bio je i dirеktоr ЈP "Zаvоd zа izgrаdnju grаdа“, а zаtim dirеktоr ЈKP "Vоdоvоd i kаnаlizаciја“. Bio je člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈKP "Put“ Nоvi Sаd, člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈKP "Vоdоvоd i kаnаlizаciја“ Nоvi Sаd, prеdsеdnik Uprаvnоg оdbоrа "Pаnоnskа bаnkа“ а.d. Nоvi Sаd, člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈP "Srbiјаgаs“ а.d. Nоvi Sаd, člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈP "Kulа gаs“ Kulа, člаn Uprаvnоg оdbоrа Kоšаrkаškоg klubа Vојvоdinа Nоvi Sаd, člаn Uprаvnоg оdbоrа Fudbаlskоg klubа Nоvi Sаd, člаn Pоslоvnоg sаvеtа "АIK bаnkа“ а.d. Niš, člаn Odbоrа dirеktоrа "Еnеrgiја NS“ а.d. Nоvi Sаd.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike