Brnabić: Da na kraju mandata sledeće Vlade plata bude 1.000, a penzija 500 evra!

31.03.2022

18:16

0

"Srbija trpi ogromne pritiske, ali da je naša pozicija principijelna"

Brnabić: Da na kraju mandata sledeće Vlade plata bude 1.000, a penzija 500 evra!
Tan2022-3-17_13642858_0 - Copyright TANJUG/ Rade Prelic

Sve što budemo radili, ako nam građani ukažu poverenje na izborima, vodiće ka tome da na kraju mandata sledeće Vlade prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija 500 evra, poručila je potpredsednica SNS Ana Brnabić.

Brnabić je za Tanjug rekla da Aleksandar Vučić, SNS i njihovi partneri, pred građane izlaze sa rezultatima, a jedan od njih je i da su prosečne plate u Srbiji došle do 635 evra, u decembru prošle godine.

- Možemo da govorimo i o medijalnoj zaradi, o minimalcu, čemu god, sve pokazuje da je situacija sada dva puta bolja nego pre 10 godina, kada su građani poverenje dali Vučiću i SNS. Kako god okrenete, 635 evra je mnogo bolje nego 331 evro, koliki je bio prosek 2010-2011. godine, rekla je Brnabić.

Zaradu danas, kaže, prima i veći broj zaposlenih, jer je sada nezaposlenost na nivou 9,4 do 9,8 odsto, navodeći da je nezadovoljna i što je nezaposlenost mladih 22 odsto, što je katastrofalno, i čemu se, kaže, posvećuje velika pažnja.

- To je ono za šta tražimo još jedan mandat, mnogo smo uradili, ali je ostalo još mnogo toga da se uradi, da Srbija na kraju mandata sledeće vlade, izađe iz tunela u koji je ušla pre više od tri decenije iz različitih razloga, rekla je Brnabić.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

 

Na pitanje mogu li slike praznih rafova da se vide i u Srbiji, poput nekih evropskih zemalja, Brnabić je rekla da je ova vlada pokazala da može da upravlja krizama.

- Od 2014. godine, kada je Vučić postao premijer, a 2017. i predsednik, a ja premijerka, bili smo u jednoj ili drugoj krizi - 2014. paralelno, kako smo sprovidli mere fiskalne konslidacije, imali smo istorijske poplave, pa smo to rešavali paralelno i izgradili Srbiju. Imali smo mirganstku krizu, pa 2020. pandemiju korona virusa, a tada niste videli prazne rafove u Srbiji, rekla je Brnabić.

Na pitanje šta će biti dalje, naglašava da će biti teško, jer svet ulazi u još jednu ogromu krizu, budući da je rat na istoku Evrope, i da je najvažnije da sačuvamo mir i stabilnost.

FOTO TANJUG/NEBOJSA RAUS
 

 

- Ako sačuvamo mir i stabilnost, sigurna sam da ćemo napraviti prostor da, kao što smo to radili u pandemiji, pomognemo i građane i privredu, i realizujemo sve planove. Plan je da do kraja sledećeg mandata, 2026. godine, završimo 650 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, a to je više nego što se u Srbiji gradilo od 1945, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će Srbija posle izbora uvesti sankcije Rusiji, o čemu govore pojedini predstavnici opozicije, Brnabić kaže da oni kreću od sebe, jer niko nije postavio nikakve vremenske odrednice.

- Rekli smo da nije u interesu da uvodimo sankcije Rusiji. Znamo šta sankcije znače za građane, koji ni za šta nisu krivi i ne mislimo da je politika sankcija ona koja će doprineti miru, diplomatiji i dijalogu. Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, i želimo da i svi ostali koji pozivaju na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine poštuju i naš integritet, rekla je Brnabić.

Ukazala je na to da Srbija trpi ogromne pritiske, ali da je naša pozicija principijelna, u skladu sa međunarodnim pravom.

Novi američki ambasador Kristofer Hil danas je predao akreditive predsedniku Vučiću, a na pitanje da li posle izbora očekuje ubrzanje rešavanja pitanja KiM, Brnabić je rekla da bi volela da se do rešenja moglo da se dođe u mandatu njene vlade, jer bi to garantovalo mir, stabilnost i i bezbednost za Srbe na KiM.

Navela je da je Beograd uvek tu za dijalog, ali da ne veruje da se može doći bliže rešenju dok je u Prištini Aljbin Kurti, koji, kaže, nema vrstu političke hrabrosti, ni pragmatizma da govori o nekom kompromisu, što je loše i za Albance.

- Šta će biti videćemo, tu smo da razgovaramo i govorimo da je potrebna stabilnost i drugačija budućnost za Zapadni Balkan. Na nama je odgovornost za tu budućnost, rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da je cilj istorijska pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora, i ubedljiva pobeda na svim nivoima, što se, kaže, zasniva na uverenju da će građani glasati za rad i rezultate, za planove i program, a ne za one koji bi da ruše, proteruju investitore.

Na pitanje da li će biti premijerka u još jednom mandatu, Brnabić je rekla je to potpuno nevažno, jer SNS nikad nije bila stranka koja je brinula o funkcijama.

- U svemu je najvažniji tim. Mi imamo tim koji je toliko jak i koji se sastoji od pojedinaca koji imaju rezultat, a ja ću ostati deo tima. Ko će biti na funkcijama? Da prvo čujemo šta građani kažu, zaključila je Brnabić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike