MUP o navodima da stižu pozivi za glasanje osobama koje tu nisu prijavljene: Nije podneta nijedna prijava građana

28.03.2022

11:51

0

Povodom navoda Posmatračke misije Crta da na adrese građana stižu pozivi za glasanje za nepoznate osobe, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je sve građane da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova

MUP o navodima da stižu pozivi za glasanje osobama koje tu nisu prijavljene: Nije podneta nijedna prijava građana
referendum_pokrivalice_16012022_0021 - Copyright Milan Maricic/ATAImages

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da policiji nije podneta nijedna prijava građana u vezi sa navodima pojedinih stranaka da su se sugrađani žalili da im na adrese dolaze glasački listići osoba koje na njima nisu prijavljene.

Detaljnom proverom Ministarstvo je utvrdilo da nijedna prijava koja se odnosi na takvu pritužbu nije podneta, niti je bilo prijava vezanih za navodno organizovano i unapred pripremljeno prijavljivanje građana u Policijskoj stanici Zvezdara.

MUP ističe da je prilikom prijave prebivališta stranka koja se prijavljuje na adresu u obavezi da osim uplatnice, koja je generisana preko e uprave, i za svakog građanina ponaosob jedinstvena, ima i ličnu kartu. Uz to, prema Zakonu o prebivalištu i boravištu, za prijavu prebivališta neophodno je da pokaže original vlasničkog lista stana na koji se stranka prijavljuje.

Takođe, potrebno je i prisustvo vlasnika stana koji kod sebe mora imati ličnu kartu ili da stranka pokaže ličnu kartu vlasnika stana. Dakle, da bi se promenilo prebivalište potrebno je kumulativno ispuniti sve uslove, a svi traženi dokumenti uslov su kako bi se sprečile bilo kakve zloupotrebe.

Inače, povodom navoda Posmatračke misije Crta da na adrese građana stižu pozivi za glasanje za nepoznate osobe, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je sve građane da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde vlasnici nepokretnosti mogu da zatraže proveru, odnosno, podatke o osobama prijavljenim na njihovoj adresi, jer se prijava prebivališta može izvršiti pre svega uz njihovu saglasnost, a takođe mogu pokrenuti i postupak za njihovu odjavu.

Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano je, između ostalog, da se u Jedinstveni birački spisak upisuju lica koja imaju biračko pravo, a prema mestu njihovog prebivališta. Evidenciju o prebivalištu građana vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se Jedinstveni birački spisak, kao evidencija o biračima, na osnovu iste ažurira.

Iz Ministarstva su još jednom pozvali sve građane da provere svoje podatke u Jedinstvenom biračkom spisku na zvaničnoj internet stranici Ministarstva ili da se obrate jedinicama lokalne samouprave ukoliko je potrebno dopuniti ili izmeniti neke od njihovih ličnih podataka, kao i da to mogu učiniti do 30. marta za izbore koji će se održati 3. aprila 2022. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike