Na izborima u Beogradu - 12 lista, listić bele boje

24.03.2022

08:52

0

Predsednik GIK-a je rekao da će štapmanje glasačkih listića najverovatnije početi za vikend, listić će biti bele boje, formata A4

Na izborima u Beogradu - 12 lista, listić bele boje
Tan2022-3-20_1316763_0 - Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIć

Prema zvaničnim podacima, u Beogradu je ukupno 1.600.214 birača upisano u Jedinstveni birački spisak. Upravni sud doneo je odluku da Ruski manjinski savez izlazi na parlamentarne i beogradske izbore, tako da je na sednici Gradske izborne komisije dopunjena zbirna izborna lista i na gradskim izborima učestvuje 12 lista, kaže za RTS predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

Predsednik GIK-a je rekao da će štapmanje glasačkih listića najverovatnije početi za vikend, listić će biti bele boje, formata A4.

Lukić objašnjava da je izborna komisija preko Ministarstva dobila ukupan broj birača koji je upisan u birački spisak i toliko će se listića štampati.

"Sve osobe koje 3. aprila pune 18 godina moći će da glasaju, biće upisani u birački spisak i dobiće poziv za glasanje", objašnjava Lukić.

Dodaje da su građani prethodnih meseci mogli da provere da li su upisani u birački spisak na sajtovima državnih organa, na sajtu Gradske izborne komisije, Republičke izborne komisije i za glasanje na lokalnim, predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Građani koji iz nekih razloga moraju da glasaju kod kuće treba da se prijave lokalnim opštinskim izbornim komisijama od četvrtka pred izbore do nedelje.

Prijavljuju se sa svojim podacima: ime, prezime, matični broj, adresa, broj telefona. To se evidentira u poseban spisak i dostavlja se biračkim odborima koji su dužni da odu kod njih i omoguće im da glasaju kuće, kao i onima koji se prijave neposredno na biračkom mestu do 11 sati.

Lukić ističe da u Beogradu ima 1.970 biračkih mesta.

Podsetimo, Republička izborna komisija utvrdila je ukupan broj birača na parlamentarnim i predsedničkim izborima, a počelo je i štampanje listića koji će biti sive, odnosno plave boje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike