Da li je Beograd novo mesto pregovora Rusije i Ukrajine?

28.03.2022

09:53

0

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ne isključuje mogućnost da glavni grad Srbije bude mesto susreta sukobljenih strana

Da li je Beograd novo mesto pregovora Rusije i Ukrajine?
sergej lavrov profimedia-0663282682 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali da bi taj susret trebalo da bude dobro pripremljen.


Lavrov je u razgovoru sa četiri srpska medija, a na pitanje Tanjuga da li je moguć susret Putina i Zelenskog, kazao da bi bilo kontraproduktivno samo se sastati i razgovarati.

-Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno - kazao je Lavrov.

Podsetio je da se pregovori s ukrajinskom stranom nastavljaju sutra u Istanbulu.

-Mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila - kazao je Lavrov.

Na pitanje da li bi Beograd bio dobro mesto za pregovore, Lavrov je naveo da je prestonica Srbije sjajan grad i da sa stanovišta pozicije i njegovog statusa odgovara za bilo kakve pregovore.

-Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd -  naveo je šef diplomatije Ruske Federacije.
Profimedia/AP Photo/John Minchillo
 

 

Inače, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je juče da je spreman na pregovore o neutralnom statusu Ukrajine, kao i o njenom nenuklearnom statusu, ali samo uz bezbednosne garancije. Bilo kakav dogovor bi, kaže, morao da bude potvrđen na referendumu.

Očekuje se da će pregovori biti nastavljeni u utorak u Istanbulu, saopštilo je tursko predsedništvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju građanima istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike