Premijerka Brnabić sa Ursulom fon der Lajen o tri važne teme

25.01.2022

16:30

0

Premijerka Srbije i predsednica EK još jednom bi trebalo da potvrde obostranu posvećenost evropskoj budućnosti Srbije i da definišu prioritete nastavka u procesu pristupanja

Premijerka Brnabić sa Ursulom fon der Lajen o tri važne teme
Tan2022-1-25_163224919_2 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u sedištu Komisije u Briselu.

Brnabićeva i Lajenova razmotriće napredak Srbije ka članstvu u EU, reforme koje zemlja sprovodi na tom putu, kao i podršku koju u tom procesu Srbija dobija od Evropske komisije.

Premijerka Srbije i predsednica EK još jednom bi trebalo da potvrde obostranu posvećenost evropskoj budućnosti Srbije i da definišu prioritete nastavka u procesu pristupanja.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
Premijerka Ana Brnabić i predsednica EK Ursula fon der Lajen

Na šestom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Briselu, na kome su delgaciju EU predvodili šef diplomatije Unije Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji, a Srbije predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, potvrđena je EU perspektiva Srbije, pohvaljen napredak zemlje u reformskom procesu i izneti prioriteti rada u u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka Saveta, ponovljena je posvećenost evropskoj perspektivi Srbije, pozdravljno otvaranje klastera 4 u decembru 2021. godine, kao i ambicija Srbije da otvori nove klastere, a na osnovu daljeg napretka u primeni reformi u zemlji.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
Premijerka Ana Brnabić i predsednica EK Ursula fon der Lajen

”U skladu sa poboljšanom metodologijom proširenja, Srbija treba da se fokusira na temeljne reforme. Napredak u poglavljima iz oblasti vladavine prava i osnovnih prava, kao i o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, i dalje je od suštinskog značaja i odrediće tempo pregovora u celini”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Naglašava se da je u Srbiji primećen napredak u oblasti vladavine prava, a dogovoreno je da zemlja nastavi reforme, posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

”Učesnici su se složili oko važnosti pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija i jačanja sveukupnog poverenja u izborne procese kao suštinskog uslova za demokratiju i vladavinu prava”, navodi se u tekstu saopštenja.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
Premijerka Ana Brnabić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel

Tokom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje pozdravljeni su rezultati referenduma o ustavnim amandmanima u Srbiji i razmotreni dalji koraci u reformi vladavine prava u zemlji, a u skladu sa EU standardima.

Učesnici Saveta složili su se da je potrebno da se Srbija konstruktivno angažuje u dijalogu Beograda i Prištine i da ”u dobroj veri i u duhu kompromisa” radi na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma koji bi trebalo da reši ključna otvorena pitanja između dve strane i doprinese regionalnoj stabilnosti.

”To je ključno kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju po svim evropskim putevima. Učesnici su ponovili svoja snažna očekivanja da će se svi već postignuti sporazumi u potpunosti poštovati i sprovoditi, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Izraženo je i žaljenje zbog konstatacije da vlasti u Prištini nisu dozvolile održavanje referenduma o ustavnim amandmanima, za razliku od prakse u prošlosti”, navodi se u saopštenju Saveta EU i Srbije.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
Premijerka Ana Brnabić i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj

Na Savetu za stabilizaciju i pridruživenje pozdravljeno je i aktivno učešće i doprinos Srbije zajedničkim evropskim vojnim misijama i opreracijama, kao i pripreme Srbije za učešće u civilnim misijama EU.

Posebno je naglašeno da je stopa usklađenosti Srbije sa spoljnopolitičkim odlukama EU porasla u 2021. godini, a učesnici su se složili da je potrebno da Srbija dodatno pojača napore u progresivnom usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U zajedničkom saopštenju EU i Srbije naglašena je i potreba za smislenom regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, uključujući i rešavanje pitanja ratnih zločina.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
Premijerka Ana Brnabić i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji

Učesnici su se složili i oko važnosti primene Zelene agende u Srbiji, sa fokusom na planovima za energetiku i borbu protiv klimatskih promena.

Podržano je i pokretanje zajedničkog regionalnog tržista na Zapadnom Balkanu i zaključeno da će se samo uz inkluzivnu regionalnu saradnju u potpunosti iskoristiti potencijali evropskog ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike