Nedelja usred srede: Vučić sa Srbima s KiM o pretnjama Kurtija, štampaju se glasački listići, odlazak Milovana Vitezovića

23.03.2022

19:10

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je juče sednici Saveta za nacionalnu bezbednost

Nedelja usred srede: Vučić sa Srbima s KiM o pretnjama Kurtija, štampaju se glasački listići, odlazak Milovana Vitezovića
Nedelja usred srede - Copyright rik.parlament.gov.rs Instagram/Budućnost Srbije ATAImages/Antonio Ahel

Situacija u Ukrajini, ali i podizanje tenzija na KiM pred izbore 3. aprila, razlog su što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, ali i razgovarao sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije i ambasadorima Kvinte zbog odbijanja Aljbina Kurtija da dozvoli Srbima da glasaju u južnoj srpskoj pokrajini. 

Republička izborna komisija utvrdila je konačne izborne liste za parlamentarne i predsedničke izbore, te otpočela štampanje glasačkih listića.

Celokupnu javnost potresla je vest da je preminuo veliki srpski pisac, pesnik i aforističar Milovan Vitezović.

Održana sednica za nacionalnu bezbednost, podignute tenzije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je juče sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje je održao i sastanak sa Srbima sa KiM koji su nezadovoljni statusom u južnoj pokrajini i činjenicom da zvaničnici Prištine ne žele da im omoguće da glasaju 3. aprila. Vučić se juče sastao i sa predstavnicima Kvinte, ali i sa ruskim ambasadorom i otpravnikom poslova ambasadora Kine.

TANJUG/ Rade Prelic
Predsednik Vučić sa predstavnicima Kvinte

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je ambasadore zemalja Kvinte obavestio o potezima Prištine i izrazio očekivanje da će Kvinta jasno da osudi takvo ponašanje. Priština, naime, odbija da dozvoli Srbima na KiM da glasaju na izborima 3. aprila. Kako je predsednik naglasio, neki u regionu igraju igru protiv Srbije.

Žele da nas uvuku i obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i ponovo nas uvukli u sukob - naveo je Aleksandar Vučić.

On je poručio i da tu vrstu klopke Srbija mora da izbegne.

Vučić je preneo i da je razgovarao sa otpravnikom poslova ambasadora Kine i s ruskim ambasadorom, koji je razumeo stavove koje Srbija ima.

Vučić je poručio da ono što se događalo 2004. godine Srbija više ne sme da dozvoli.

TANJUG/ Rade Prelic
Predsednik Vučić i Dalibor Jevtić na sastanku sa predstavnicima Srba na KiM

 

- Moramo da budemo pametni, mudri, moramo da čuvamo narod na KIM, i u celoj Srbiji, moramo da čuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir. Oni pokušavaju da nas uvuku u sukobe. Ne vode slučajno koordinisanu akciju i delovi Podgorice i Priština i pojedinci iz Sarajeva, Zagreba i drugi iz regiona kojima Srbija nikada nije dovoljno slaba i mala, da za njih ne bi bila suviše velika i da bi je napadali - istakao je Vučić.

Predsednik je dodao da se traži rešenje za održavanje izbora 3. aprila na Kosovu i Metohiji, ali tako da srpski narod i njegov opstanak na KiM ne bude ugrožen. On je potvrdio da Srbija ne može i neće da prihvati nezavisnost Kosova, na čemu institira Priština, bez obzira na cenu, jer ni glasovi niti vlast nisu važniji od države.

Utvrđene izborne liste, počelo štampanje listića

Republička izborna komisija utvrdila je izborne liste i otpočela štampanje glasačkih listića. Na glasačkim listićima za parlamentarne izbore biće 19 izbornih lista, a na listićima za predsedničke izbore osam imena. Žrebom je utvrđen i redosled kandidata.

rik.parlament.gov.rs
Republička izborna komisija

 

U skladu sa ranijom odlukom RIK-a, glasački listić za predsedničke izbore je plave boje. Glasački listić za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine biće odštampan na papiru sive boje, dok će se, prema odluci Gradske izborne komisije za Beograd, glasački listići za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada štampati na papiru bele boje.

Utvrđen je i ukupan broj glasača za predstojeće izbore 3. aprila - 6.501.689. Na prethodnim izborima održanim 2020. godine u spisku je bilo 6.584.376 ljudi, što znači da je sada za oko 80.000 birača manje.

U Beogradu pravo glasa ima 1.600.214. građana.

Preminuo Milovan Vitezović

Čuveni srpski pisac preminuo je u Beogradu, posle duge i teške bolesti. Rođen je u Vitezovićima kod Kosjerića 11. septembra 1944. godine. U bogatoj spisateljskoj karijeri, bio je i predsednik Udruženja književnika Srbije i član srpskog PEN centra. 

NATO bombardovanje 1999. godine ga je zateklo na poziciji glavnog urednika Umetničko–zabavnog programa RTS-a. Kada je u ratnom stanju dobio naredbu da napravi spisak ljudi Umetničkog programa za prinudne odmore i izgledno otpuštanje, poslao je spisak sa samo jednim imenom - svojim. Zato je bio suspendovan, smenjen i poslat na prinudni odmor, koji se odužio godinama.

ATAImages/Antonio Ahel
Milovan Vitezović

 

Dobitnik je brojnih nagrada. Patrijarh srpski Irinej ga je 2012. godine odlikovao Ordenom Svetog despota Stefana, a 2017. Ordenom Svetog Save drugog stepena. 

Njegova dela ušla su u školsku lektiru, kao i u nemačku srednjoškolsku čitanku. Sastavio je nekoliko antologija, među kojima i Antologiju savremene srpske satirične priče. Njegov roman "Čarape kralja Petra" je 2013. godine preveden na italijanski jezik. Godine 2013. priredio je i objavio kapitalno delo "Sveti Sava u ruskom carskom letopisu".

Ekranizacija njegovog romana "Lajanje na zvezde" osvojila je prestižnu domaću nagradu Zlatna novosadska arena i nagradu festivala u Herceg Novom.

Ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj kulturi, a između ostalog poznat je i po svojim aforzmima, koji su se mogli naći u njegovim knjigama "Srce me je otkucalo", "Moždane kapi", "Mislarica", "Ludi dragi kamen", "Čoveče, naljuti se", "Viteški kodeks"... Jedan je od retkih naših savremenika čija je knjiga bila zabranjena, pa čak i spaljivana u svom prvom izdanju, a reč je o zbirci aforizama "Srce me je otkucalo”.

Humoristički roman "Šešir profesora Koste Vujić" se prvi put pojavio 24. februara 1972. godine u vidu televizijske drame, da bi 1983. godine Izdavačka kuća "Vuk Karadžić" štampala prvo izdanje ovog Vitezovićevog dela.

Brojne javne ličnosti i najviši državnici, među kojima je i predsednik Srbijeoprostili su se dirljivim rečima od srpskog velikana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike