Dačić povodom godišnjice pogroma na KiM: Etničko čišćenje Srba, koje međunarodna zajednica nikada nije osudila

16.03.2022

14:50

0

Cilj Prištine je Kosovo i Metohija bez Srba, a ne zajednički život sa njima što dokazuje i činjenica da se samo dva odsto proteranih Srba vratilo na KiM

Dačić povodom godišnjice pogroma na KiM: Etničko čišćenje Srba, koje međunarodna zajednica nikada nije osudila
Tan2022-2-27_185557802_0 - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalištičke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić kaže da je teška godišnjica pred nama - osamnaest godina od pogroma Srba na KiM 17. marta 2004. čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba, koje međunarodna zajednica nikada nije osudila.

On dodaje da se od 1999. do danas vratilo manje od dva odsto Srba koji su proterani da žive na KiM, što je dokaz da je cilj Prištine Kosovo i Metohija bez Srba, a ne zajednički život sa njima.

"Pogrom je bio rezultat albanskog separatizma na Kosovu i želje za etničkim čišćenjem Srba i to nije bio jedini put, na žalost. Do danas ne znam da je iko odgovarao zbog toga što se desilo, da li su registrovani počinioci, da li je protiv ikoga pokrenuta optužnica i da li je iko osuđen. To govori o odnosu prema srpskim žrtvama", istakao je Dačić.

On je naglasio da međunarodna zajednica nikada nije osudila pogrom Srba na KiM 2004. i da se njena politika prema KiM nikada nije promenila.

"Kosovo je njihovo čedo i oni su ih pomagali da se stvore i nikada ih neće dovoljno osuditi niti, izvršiti pritisak da se dođe do nekog kompromisa", smatra Dačić.

On ističe da se isto tako nije promenio odnos Prištine prema Srbima, jer se od 1999. do danas manje od dva odsto Srba koji su proterani vratilo da žive na KiM.

"To je pokazatelj da je njihov cilj i dalje proterivanje i etničko čišćenje Srba, a ne zajednički život sa njima", naglašava Dačić.

Na pitanje o agresivnoj politici Prištine za prijem u međunarodne institucije i NATO, a da je izgovor za takve zahteve dešavanja u Ukrajini, Dačić odgovara da je veoma teško u isto vreme govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine i gurati Kosovo u međunarodne organizacije.

"To je apsolutno suprotno jedno od drugog. Naš teritorijalni integritet je ugrožen. Nasilno je srušen bombardovanjem Srbije i mi te stvari svakako nećemo podržati. Samo se nadam da neće imati dovoljno podrške da tako nešto i realizuju", poručio je Dačić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike