Ovako je Igor Mandić govorio o Srbima i Hrvatima: Bio je za ponovno združivanje "ovo sada je očajno, užasno, sve je razoreno"

14.03.2022

10:22

0

Smatrao je da iskustvo govori da bi nam bilo bolje zajedno

Ovako je Igor Mandić govorio o Srbima i Hrvatima: Bio je za ponovno združivanje "ovo sada je očajno, užasno, sve je razoreno"
Igor Mandić Youtube printscreen JPSluzbeniGlasnik - Copyright Youtube printscreen/JPSluzbeniGlasnik

Hrvatski novinar, književni kritičar i kolumnista Igor Mandić preminuo je u nedelju u 82. godini. Obeležio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovini 20. veka. Radio je za brojne novine i magazine u SFRJ, a kasnije u regionu, objavljivao socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Napisao je više od 30 knjiga.

Ostaće upamćen i po tome što je zagovarao ponovno združivanje Srba i Hrvata.

-Ja sam za stvaranje ponovne zajednice Hrvata i Srba. Vredela je i prethodna zajednica, krivi smo sami, građanski rat je međusobna odgovornost", poručio je pre desetak godina gostujući u emisiji  "Nedeljom u 2" na HRT-u.

Smatrao je da iskustvo govori da bi nam bilo bolje zajedno.

-Tvrdoglav sam po tom pitanju, ali bez bratstva i jedinstva, to su istrošeni sentimentalni klišei. Združivanje, bio je uporan Mandić.

Iako je voditelj insistirao da se prethodna zajednica u krvi raspala, direktno optuživši Srbiju da je posejala zlo još 1985, te da se to posle prenelo i na susedne zemlje.

-Nema tu diretnog krivca, zašto bi srpska strana bila krivac, kategoričan je bio Mandić.

Na pitanje "zašto bi bilo bolje u zajednici?" nedvosmisleno je odgovorio.

-Ovo sada je očajno, užasno, sve je razoreno, a bolji bi bio ljudski osećaj, sloboda, komunikacija, ova odsečenost... Možda eto kada uđemo u EU, ali puno slabije. Ionako ćemo ući zajedno sa Srbijom, verovao je Mandić te je zaključio - "Onda ćemo morati sarađivati...".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike