Profesor Beogradskog univerziteta tvitom razbesneo javnost: Civilizovanim nazvao one koji su ubili Milicu Rakić

03.03.2022

15:51

2

Autor: 24sedam

Za 78 dana agresije poginulo je oko 2.500, a 6.000 civila je ranjeno

Profesor Beogradskog univerziteta tvitom razbesneo javnost: Civilizovanim nazvao one koji su ubili Milicu Rakić
Untitled design (3) - Copyright Profimedia/Twitter

Profesor Beogradskog univerziteta Ivan Videnović, koji je odranije poznat po svojim kotroverznim stavovima, poslao je na svom Tviter nalogu, u najmanju ruku, skandaloznu poruku o bombardovanju Srbije 1999. godine.

- Kad je 1999. "nama, ah, bilo najteže", mi smo znali da imamo posla s civilizovanim neprijateljem, koji neće namerno gađati stambena naselja. Zato smo danju išli na posao i sedeli u kafićima, a noću zajebali skloništa i ostajali u stanovima. Ukrajinci nisu te sreće. Ni Sarajlije - napisao je on.

 

 

Ovaj tvit izazvao je bes mnogih korisnika Tvitera koji su ga kritikovali zbog umanjivanja stradanja našeg naroda.

- Uranijum i civilizovani neprijatelj? - upitao ga je jedan tviteraš, a drugi je dodao:

- Voz pun putnika, Aleksinac dva puta, mirni sokak privatnih kuća...

Podsetimo, Saveznu republiku Jugoslaviju je 24. marta 1999. godine u 19.45 časova napalo 19 najbogatijih zemalja na svetu sa najboljim i najmodernijim oružjem koje je u tom trenutku postojalo.

Profimedia
 

Prema nekim podacima, odnos snaga tokomNATO bombardovanja SR Jugoslavije predstavlja najveću nesrazmeru sile u istoriji ratovanja. To je bio i prvi put u modernoj istoriji da se jedan savez, koji je stvoren za odbranu sebe i svojih članica, koristi u svrhu napada na jednu suverenu zemlju, koja nije napala, niti okupirala bilo koju članicu tog istog saveza, već se nosila sa unutrašnjom pobunom albanskih terorista na svojoj teritoriji.

Za 78 dana agresije poginulo je oko 2.500, a 6.000 civila je ranjeno. Pričinjena je i materijalna šteta u iznosu od 100 milijardi američkih dolara.

S obzirom da ljudi, poput Videnovića, pokušavaju da umanje žrtve srpskog naroda tokom zločinačke agresije, nije naodmet pomenuti neke od zločina.

Pogodili voz pun civila

Avion NATO pakta gađao je, 12. aprila 1999. godine, putnički voz u Grdeličkoj klisuri. U napadu je poginulo najmanje 15, a više od 50 putnika je povređeno. Prema nekim izvorima, žrtava je bilo više, a Južna Morava je odnela nekoliko leševa.

Profimedia
 

Zvaničnici NATO pakta su u početku negirali napad na voz kao “srpsku propagandu”, ali su kasnije priznali da se zločin dogodio nazvajući ga „kolateralnom štetom“.

Ubili dete na noši

Avioni NATO pakta su, 17. aprila 1999. godine, gađali civilne ciljeve u Batajnici i tom prilikom ubili trogodišnju Milicu Rakić koja je u svom domu sedela na noši kada je pogodio geler.

- Kad je bombardovanje bilo nikad nije smela sama u kupatilo, uvek je tražila da neko stoji pored nje, a tog trenutka sam je pitala - da ide mama s tobom? A ona kaže - neka, sama ću, i samo što sam je stavila na nošu, izašla...samo se čula eksplozija... - rekla je mama male Milice, Dušica Rakić.

Privatna arhiva
 

Eksplozija je bila nagla i snažna. Nakon toga se ništa nije čulo, osim vriska njenog oca Žarka. Uzeo je Milicu u naručje. Trčao je niz stepenice, a dete mu je klonulo na rukama.

- Ja sam je uzeo, podigao i prve reči su mi bile: "Izgubili smo je" - rekao je Žarko Rakić.

Projektil prepolovio autobus "Niš ekspresa"

NATO je, 1. maja 1999. godine, na mostu kod Lužana pogodio autobus “Niš ekspresa” koji je bio pun civilnih putnika, među njima i 15 dece.

Printscreen/YouTube
 

Tačan broj nastradalih se ne zna, procenjuje se da je stradalo između 40 i 60 ljudi. Tada su poginuli i brat i sestra Nikola (17) i Marija Petrović (15).

Smetala im i nerođena deca

NATO avioni su, 7. maja 1999. godine, zasuli Niš kasetnim bombama. U 11.20 časova bombardovan je prostor oko Univerziteta, Tvrđavske pijace i Kliničkog centra. U napadu je poginulo 16 Nišlija, dok ih je 18 ranjeno. Među poginulima je bila i Ljiljana Spasić (26), koja je u tom trenutku bila u sedmom mesecu trudnoće.

Printscreen/YouTube
 

U Šumatovačkoj i okolnim ulicama, prolaznici su stradali na trotoarima a ukazivanje pomoći i zbrinjavanje je bilo otežano jer je u isto vreme gađana i okolina Kliničkog centra Niš gde se nalazi i Hitna pomoć.

Kao i mnogo puta pre i posle toga, NATO je gađao civilne ciljeve.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike