Selaković: Viola fon Kramon koristi događaje u Ukrajini da lobira za ''Kosovo'' destabilizujući region

01.03.2022

09:17

0

Fon Kramon je odlučila da iskoristi događaje u Ukrajini i strah evropskih zemalja od destabilizacije širih razmera kako bi radikalizovala svoje lobističke napore

Selaković: Viola fon Kramon koristi događaje u Ukrajini da lobira za ''Kosovo'' destabilizujući region
Tan2022-2-7_16027117_0 - Copyright TANJUG/ Rade Prelic

Zalaganje evroposlanice Viole fon Kramon za prijem samoproglašenog "Kosova" u Savet Evrope, ali i sve glasniji zahtevi da se Priština primi u NATO, ne samo da ne doprinose stabilnosti Evrope, već naprotiv prete da destabilizuju i političke i bezbednosne prilike u našem regionu, saopštio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Prema njegovim rečima, Fon Kramon je odlučila da iskoristi događaje u Ukrajini i strah evropskih zemalja od destabilizacije širih razmera kako bi radikalizovala svoje lobističke napore da tzv. Kosovu osigura članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Podsećam i evroposlanicu Fon Kramon i druge lobiste koji u kontinuitetu rade na konsolidaciji samoproglašene nezavisnosti takozvanog "Kosova" da Beograd i Priština godinama, uz posredovanje Evropske unije, nastoje da na mirnim i političkim sredstvima prevaziđu nesuglasice, i to je jedini način da se ti odnosi normalizuju u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim pravom", saopštio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je upozorio da svaki pokušaj da se preglasavanjem samoproglašenom "Kosovu" izdejstvuje članstvo u nekom multilateralnom forumu, ne samo da ne bi doprineo stabilnosti na zapadnom Balkanu, već bi izazvao sasvim suprotan efekat.

Priština, posredstvom UNMIK-a i u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SBUN, ima efikasne kanale za komunikaciju sa međunarodnim organizacijama, dodao je Selaković.

U danima kada su, kako je napomenuo, međunarodno pravo i međunarodni poredak kakav poznajemo na ispitu zbog događaja koji nemaju nikakve veze sa zapadnim Balkanom, nikome verujem nije potrebno da nametanjem rešenja i opasnim političkim potezima daje legitimitet separatistima u južnoj srpskoj pokrajini, jer je separatizam, kao što Srbija godinama upozorava, zarazan i domino efektom se može proširiti širom sveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike