Petković: Dijalog je jedini način za normalizaciju, Priština pokušava da sve dovede do potpunog apsurda

21.02.2022

09:15

0

Direktor Kancelarije za KiM podseća da je Kurti pred Miroslavom Lajčakom i Žozepom Borelom odbio tri dokumenta u kojem su dve strane trebalo da se dogovore "oko bazičnih stvari"

Petković: Dijalog je jedini način za normalizaciju, Priština pokušava da sve dovede do potpunog apsurda
Copyright Foto:Kancelarija za KIM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je dilalog jedini način da se reše sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine, ali da prištinska strana u poslednjih šest meseci pokušava da dovede dijalog do potpunog apsurda.

Petković je uoči sutrašnje nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, rekao za RTS da će srpska delegacija u Briselu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, ali i na pitanjima nestalih, pravosuđa i slobode kretanja, kao i da se Srbima na KiM omogući da izađu na izbore 3.aprila.

Naglasio je da je Beograd apsolutno posvećen dijalogu i da insistira na razgovorima jer je to, smatra, jedini način da se reše sva otvorena pitanja.

-Insistiraćemo na formiranju ZSO. U aprilu se navršava devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a mi još nemamo formiranu ZSO koja treba da obezbedi prava za srpski narod na KiM, rekao je Petković koji predvodi delegaciju Beograda, dok će na čelu prištinske delegacije biti zamenik premijera takozvanog Kosova Besnik Bisljimi.

Na konstataciju da američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, takođe, traži od Prištine da formira ZSO, ali da kaže ne sme da liči na Republiku Srpsku i podriva suverenitet prištinskih vlasti, Petković je kazao da se kao glavni pregovarač Beograda drži isključivo sporazuma u kojem jasno stoji koje su nadležnosti i ciljevi ZSO.

Primetio je da, kada se Beograd pozove na taj dokument, iz Prištine se odmah pozivaju na odluku tzv.Ustavnog suda koji je odbacio odredbe iz 2015.godine, odnosno 22 člana opštih prinicpa koji govore o formiranju ZSO.

-Kada im treba, pozovaju se na njihov tzv. Ustavni sud, a kad im to ne odgovara, kao po pitanju manastira Visoki Dečani i vraćanu 24 hektara zemlje, čujemo Kurtija koji tu odluku Ustavnog suda iz 2016,godine naziva odlukom Miloševićevog režima, naveo je Petković.

Naveo je da je Kancelarija sve vreme u kontaktu sa igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem i sa episekom raško-prizresnkim Teodosijem i da su obavestili međunarodne partnere o pokušaju negiranja postojanja tog srednjovekovenog manastira.

-Nije tek tako manastir, koji se nalazi na listi UNESCO-a, skinut sa google mape. To je jasan pokazatelj da neko ne želi da se tu nalazi manastir Visoki Dečani, rekao je Petković.

Dodao je da su od 2020. godine bila četiri pokušaja granatiranja manasatira i da bi, da nema KFOR-a manastir bio sravnjen sa zemljom.

Kako kaže, od dolaska Aljbina Kurtija na vlast dogodilo se 150 incidenata u sprskim sredinama na KiM.

On je ocenio da antisrpska Kurtijeva retorika generiše negativnu atmosferu na KiM koja za posledicu ima delovanje albanskih ekstremista koji napadaju SPC, Srbe i njihovu imovinu.

-Zato nam je potrebna ZSO, o tome ćemo razgovaratu u Briselu. Insistiraćemo i na pitanju nestalih, pravosuđu, slobodi kretanja, kao i na pitanju održavanja izbora 3.aprila na KiM, jer niko nema pravo da oduzme pravo glasa Srbima u južnoj pokrajini, poručio je Petković.

Naveo je da srpska strana i u vreme izborne kampanje odlazi u Brisel, za razliku od Kurtija koji, kako kaže, nije želeo da priđe Briselu u vreme izborne kampanje za lokalne izbore na KiM.

-Mi nemamo taj problem jer uvek govorimo istinu. Predsednik Vučić se istinom bori za srpski narod i zato je Srbija bolja i prosperitetnija u odnosu na period pre 2012.godine kada su prethodne vlasti ostavile Srbiju na kolenima i kada su Prištini na tacni predali tzv.nezavisnost, rekao je Petković.

Na konstataciju da je sredinom prošle godine u Briselu održan poslednji sastanak na najvišem političkom nivou, a da Kurti poručuje da je spreman za sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Petković je kazao da Kurtiju više niko ništa ne veruje i podsetio da je premijer privremenih institucija u Prištini pred Miroslavom Lajčakom i Žozepom Borelom odbio tri dokumenta u kojem su dve strane trebalo da se dogovore "oko bazičnih stvari".

-Da nema jednostranih akcija koje bi ugrozile srpski narod na KiM, da imamo redovni dijalog i da se zajedno uključimo u pronalazak nestalih. Važno je da rešimo pitanje nestalih, koje nije političko već humanitarno. Govori da je Srbija pocinila nekakve genocide i obamnjue javnost, a bolje bi bilo da istraži jos devet lokacija za koje je Beograd poslao zahtev, rekao je Petković.

Poručio je da su mir i bezbednost preko potrebni i da je istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda neophodono za prosperitet i napredak celog Zapadnog Balkana.

-To moramo da radimo smireno, argumentovano i jasno tako što ćemo da se držimo svih sporazuma. To ne radimo kako su radili Ponoš, Ðilas i Jeremić koji su 2012. godine na tacni predali Prištini nezavisnost, kazao je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike