Što ste pobili decu? Vučić oštro odgovara i upozorava na jače pritiske oko pitanja Kosova

20.02.2022

09:21

0

Predsednik Srbije je procenio da postoji plan da se Kosovu preko NATO obezbedi nezavisnost

Što ste pobili decu? Vučić oštro odgovara i upozorava na jače pritiske oko pitanja Kosova
Tan2022-2-16_20253560_0 - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će po pitanju Kosova i Metohije biti velikih pritisaka na Srbiju i naglasio da postoji opasnost da Kosovo bude primljeno u NATO.

Na pitanje da li nas u novom mandatu očekuju teške odluke u vezi s Kosovom Vučić je ocenio da imamao poplavu izaslanika.

"Imamo sve više izaslanika od Gabrijela Eskobara i Stjuarta Piča do sada nemačkog izaslanika. Oni svi šalju izaslanike, ali ne žele da se Rusija umeša u pregovore oko Kosova. Ipak, nemojte zaboraviti da sam ja odbio međusobno priznanje usred Vašingtona iako su Amerikanci bili fer domaćini. Tamo je najteže bilo, usred SAD odbiti priznanje. Imali smo i pritiske u Briselu da dozvolimo ulazak Kosova u UN. Samo da znate sa kakvim se pritiscima suočavamo da bismo priznali Kosovo", izjavio je Vučić za TV Tanjug.

Predsednk Srbije je dodao da oni to hoće bez ruskog izaslanika da bi mogli svi da se dogovore i da kažu ostalo vam je malo vremena morate da priznate nezavisnost Kosova.

"Ne znam šta je drugi smisao", primetio je Vuičić.

On je dodao da je sa tim već bio suočen i podsetio da je priznanje odbio usred Bele kuće.

"Nemojte da vam govorim koliko je to teško i kako je bilo u Briselu kada je trebalo da potpišem ulazak Kosova u UN, pa to nisam želeo da uradim", otkrio je Vučić.

Dodao je da građani ne mogu ni da zamisle kakvi su sve mehanizmi tih pritisaka.

Vučić je procenio da postoji plan da se Kosovu preko NATO obezbedi nezavisnost.

"Nameravaju da Kosovo ubace u NATO i time nateraju ove četiri zemlje EU od pet da priznaju Kosovo i da nas stave pred svršen čin. Ali čak i tada naš odgovor će biti negativan", neglasio je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na izjavu Olafa Šolca koji je reko da je Jugoslavija bombardovana 1999. godine jer je bilo opasnosti od genocida.

"Susreo sam se sa njim kad je bio gradonačelnik Hamburga, zato me njegova izjava da je 'NATO intervenisao 1999. godine kako bi sprečio genocid na Kosovu iznenadila", rekao je Vučić i dodao da ne bi nekom težom izjavom da pogorša odnose sa Nemačkom.

Prema njegovim rečima, Šolc je rekao da su pokušavali da spreče genocid na Kosovu bombardovanjem, a taj se genocid nikad nije desio.

"Merkel bi vam rekla možda da su pokušavali da spreče humanitarnu katastrofu, ne bi nikad tako rekla. A sada kad Putin koristi sve njihove slabosti i argumente koje su koristili to njih boli, a kada Kamala Haris kaže 'ne dirajte nacionalne granice', onda svi žele da zaborave Srbiju", rekao je predsednik i dodao da svi žele da zaborave kako su Srbima otimali teritorije i menjali granice Srbije.

"Jednom lepo kažite napravili smo najveću grešku, izvinjavamo se za sve zločine koje smo počinili, samo nemojte da nam vređate inteligenciju", dodao je Vučić

"Zar ste zaboravili šta ste radili u Srbiji pre 23 godine?", zapitao je on.

Vučić je ukazao da kada upozoravaju Putina uvek kažu da će to biti prvi rat u Evropi koji bi mogao da izazve posle Drugog svetskog rata.

"Jeste li zaboravili šta ste radili ovde? Šta je bila kriva Milica Rakić, mala Sanja u Varvarinu? Što ste tukli most u Varvarinu koji je samo spajao Varvarin sa Ćićevcom? Što ste pobili decu? Što ste tukli most u Grdelici da ne može jug Srbije da živi? Što ste tukli civilni voz, a znali ste da je civilni?", upitao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike