Istorijska poseta Vučića, Iranci ne kriju oduševljenje: Spremno 10 sporazuma, ali i spomenik Nikoli Tesli

11.02.2022

12:04

1

Ambasador je podsetio da se već dve godine radi na realizaciji posete predsednika Srbije Iranu, odloženoj zbog korone

Istorijska poseta Vučića, Iranci ne kriju oduševljenje: Spremno 10 sporazuma, ali i spomenik Nikoli Tesli
Vucic Hasanpur - Copyright predsednik.rs Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbija i Iran dodatno će ojačati veze u narednim nedeljama, a tome će doprineti i planirana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja se Teheranu, gde će pored potpisivanja 10 sporazuma biti i svečano otkriven i spomenik Nikoli Tesli, najavio je danas iranski ambasador Rašid Hasanpur.

- Biće to istorijska poseta na polju odnosa dve zemlje. Srbija je u regionu za nas najbitnija i želimo da saradnja bude još čvršća i da se približimo još više - rekao je ambasador Hasanpur na Nacionalni praznik kojim se danas obeležava 43 godine pobede u Islamskoj revoluciji kada su postavljena tri glavna stuba na kojima počiva Islamska Republika - islam, sloboda, nezavisnost.

Ambasador je podsetio da se već dve godine radi na realizaciji posete predsednika Srbije Iranu, odloženoj zbog korone.

- Nadamo se da će se poseta realizovati u narednih mesec dana i da će uslediti pre izbora. Dosta zemalja priznalo je Kosovo, mi nismo i pokušavamo, imajući na umu i pretnje koje imamo, da reč držimo od početka do kraja - rekao je ambasador zemlje koja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Tokom te posete, važne za Iran, biće potpisani sporazumi iz ekonomije, kulture, nauke, poljoprivrede, a jedan od njih ticaće se ženskih prava, najavio je on.

AP Photo/Vahid Salemi
 

Ambasador je naglasio da je tokom ove dve godine od kada je u Srbiji video veliki potencijal i interesovanje za produbljivanje veza, da to žele i zvaničnici i srpski narod koji dosta poznaje istoriju i civilizaciju Irana i zainteresovan je da bude informisan o nama.

- Uvereni smo da oba naroda žele bliske odnose - dodao je i naglasio da se ljudi iz Irana iz posete Srbiji vraćaju sa osećanjem kao da su bili kod svoje kuće.

Ambasador je naveo da Srbija, iako se ponekad čuje da je mala zemlja, ima dosta potencijala.

- Uvek kažem veličina zemlje ne zavisi od broja stanovnika i površine već od kulture i slobode mišljenja koje postoji u toj zemlji - rekao je on i naveo da je Iran od Srbije dobio 50. 000 vakcina, koje su za njih imale veliku vrednost.

Iranski narod poznaje srpsku kulturu i dosta knjiga je prevedeno na persijski, koje se čuvaju i u posebnom odseku u Narodnoj biblioteci Islamske Republike, rekao je ambasador i naveo da će podizanje spomenika Omara Hajama u Srbiji (1048-1131) jednom od najuticajnih mislilaca srednjeg veka, persijskom filozofu, matematičaru, astronomu i pesniku, dodatno približiti dva naroda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike