Skupština izglasala promene Ustava!

09.02.2022

16:21

0

Narodna skupština svečano je na posebnoj sednici proglasila promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa

Skupština izglasala promene Ustava!
Tan2022-1-11_111938751_0 - Copyright Foto: Tanjug/Strahinja Acimovic

Skupština Srbije donela je odluku o proglašenju Akta o promeni Ustava Srbije i Ustavnog zakona za sprovođenje Akta o promeni Ustava.

.Skupština je, uz intonitanje himne i počasnu Gardu ispred parlamenta, proglasila akt o promeni Ustava Srbije, koji je parlament usvojio 30. novembra, a građani potvrdili na referendumu održanom 16. januara.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministarke Maja Popović, Gordana Čomić i Jadranka Joksimović, predstavnici diplomatskog kora, članovi Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava i predstavnici pravosudnih organa.

Dačić je na početku sednice podsetio da je skupština dvotrećinskom većinom usvojila akt o promeni Ustava Srbije i donela odluku o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja akta.

Propisano je da akt o promeni Ustava stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština.

Na republičkom referendumu zaokruživanjem odgovora ''''da'''' izjasnilo se 1.189.460 glasača ili većina izašlih, pa se akt smatra usvojenim.

- Želim još jednom da se zahvalim svima koji su učestvovali u ogromnom poslu ustavnih promena. Srbija je napravila veliki iskorak u oblasti vladavine prava i u dubokom je interesu Srbije i njenih građana. Zahvaljujem građanima koji su glasali - rekao je Dačić.

Narodna skupština je proglasila i Ustavni zakon za sprovođenje akta o promeni Ustava na osmoj posebnoj sednici.

- To će ostati kao amanet ovog saziva Narodne skupstine, da je to redak primer da se aktuelna vlast odrekla dela svojih ovlašćenja, naročito kada je reč o kadrovskoj problematici, vrednost je utoliko veća - rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je moguće da će Skupština pre raspisivanja izbora još jednom zasedati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike