Održan sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog (FOTO)

21.01.2022

17:27

0

Sastanak je vodio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Održan sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog (FOTO)
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 Četvrti sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog održan je danas u parlamentu, a predstavnici vlasti i opozicije razgovarali su o izbornim zakonima koji bi, uskoro, nakon što ih je usvojila vlada, trebalo da se nađu pred poslanicima.

Reč je o izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti, izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, izboru predsednika Republike.

Sastanak je vodio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a pored predstavnika vlade, RIK-a i vlasti bili su prisutni i predstavnici opozicije, iz SRS, Dveri, Zavetnicka, DS S-a, POKS-a, Zdrave Srbije, Dosta je bilo.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj preneo je zaTanjug posle sastanka da je vlast predložila, da se usvoji predlog evropskih posrednika da ubuduće jedan birač može svojim potpisom da podrži kandidaturu više stranaka što je za njih, kaže, neprihvatljivo.

Ako bi se to primenilo, uveren je on, vlast bi mogla na izborima da kandiduje, kako je rekao, "još više lažnih izbornih lista nego što je to bio slučaj 2020. godine".

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
 

 

Predsednik Dveri Boško Obradović tvrdi da je vlast danas predstavila rešenja koja nisu deo sporazuma vlasti i opozicije i to, kako kaže, pod pritiscima EU.

On kritikuje što se predloženim rešenjima skraćuje vreme za predaju lista, smanjuju sredstva koja dobijaju predsednički kandidati, a na promotivnom materijalu se mora naći ime štamparije koja je izradila izborni materijal.

Prema ranijim najavama, evroposlanici bi u Beograd trebalo da dođu 27. januara, a parlament bi o predlozima zakona prema procenama učcesnika dijaloga trebalo da raspravlja početkom februara.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug