Dačić: Reforme će biti sprovedene, EU da bude glasnija

22.12.2021

16:21

0

"Parlament je usvojio i nema nazad"

Dačić: Reforme će biti sprovedene, EU da bude glasnija
ivica dačić referendum (1) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić poručio je da će reforme u oblasti pravosuđu i referendum biti sprovedeni sa i bez učešća organizacija civilnog društva jer je parlament usvojio odluku o tome.

Dačić je tokom sastanka Nacionalnog konventa o EU pozvao Uniju da podstakne organizacije civilnog društva da sarađuju i da podrže proces u tom delu evropskih integracija, jer su to, kako je rekao, organizacije sa kojima sarađuju i koje finansiraju i "na osnovu čijih primedbi prave rezolucije u Evropskom parlamentu".

- Parlament je usvojio i nema nazad, rekao je Dačić.

Kazao je i da je Narodna skupština bila realizator onoga što su svi drugi pričali da treba promeniti i dodao da su sarađivali i sa civilnim društvima, ali i sa Venecijanskom komisijom sve u želji da Skupština ne bude prepreka.

- Niko neće sa pesmom na usnama da se odrekne svojih ovlašćenja, a ovako se Skupština odriče svog ovlašćenja da bira sudije. Što se nas tiče ne mora da uspe referendum, to ovlašćenje će ostati nama, ali nemojte da dođemo u situaciju da je Narodna skupština najviše zainteresovana da uspe referendum, kazao je Dačić.

Zato smatra, kako je naveo, da bi oni koji to žele trebalo da pomognu da referendum o ustavnim amandmanima uspe.

Navodeći da se ako referendum ne uspe ne može ponoviti u naredne četiri godine, Dačić je kazao da bi u tom slučaju moglo doći do "suspenzije u evropskim integracijama".

Navodeći da Pokret Dveri organizovano vodi kampanju da se izađe na referedum i glasa protiv, Dačić je naglasio da je u tom smislu svako podsticanje da se izađe na referendum i glasa za reforme u oblasti pravosuđa u skadu sa evropskim vrednostima.

Dačić je naveo i da Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije "ratuje" godinama na temu ustavnih promena, ali je dodao da ne ne može reći da ona politizuje tu temu.

Cilj je, kako kaze, da se izbegne politizacija.

Pozvao je ljude iz Konventa i međunarodnih organizacija i ambasada da se uključe u raspravu o ustavnim promenama.

- Nije to mešanje, kada se EU izjašnjava o nekim pitanjima to ne znači da je mešanje u unutrašnje stvari kada pričate o evropskim vrednostima i nema razloga da ne budete malo glasniji, kazao je Dačić.

Naglasio je da se priča samo o sudijama i tužiocima, a ne o Aleksandru Vučiću, Ivici Dačiću, Jadranki Joksimović...

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike