Ne znaju šta hoće, šta neće: Vladeta Janković vraća ono što je Đilas hteo da skloni

08.02.2022

09:38

0

Dragan Đilas se 2013. godine jasno zalagao za izmeštanje železničke stanice sa Savskog trga

Ne znaju šta hoće, šta neće: Vladeta Janković vraća ono što je Đilas hteo da skloni
Đilas Vladeta Janković - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel Profimedia

Vladeta Janković, Đilasov kandidat za gradonačelnika Beograda, osim što se smeje ideji da se spomenik Stefanu Nemanji izmesti u Marinkovu baru ili Borču, te hoće da sprečava početak radova na izgradnji metroa, sada izlazi i sa idejom vraćanja železničke stanice na Savski trg. 

- Bilo bi sjajno da vratimo železničku stanicu tamo gde je bila. Ja bih se, ako eventualno dobijem izbore, okružio ljudima specijalistima koji znaju to. Ako bi oni rekli da je moguće uspostaviti brzu komunikaciju sa tim prostorom koji je predviđen za autobusku stanicu sa druge strane reke, onda bi to trebalo izmestiti. Ako ne, onda ima načina da to ostane ovde gde je. U svakom slučaju, železnička stanica treba da bude tu gde joj je mesto, rekao je Janković. 

Ne bi to bilo čudno, s obzirom da samo predlažu šta bi da sklanjaju, izmeštaju, pa i ruše, da se upravo onaj koji ga je predložio za prvog čoveka prestonice, Dragan Đilas, nije 2013. godine jasno zalagao za izmeštanje železničke stanice sa Savskog trga.

- Mi smo o tom projektu već jednom razgovarali pre izvesnog vremena i postigli konsenzus - to je jedan od projekata koji uz metro može da promeni sliku Beograda. O tom projektu se priča desetinama godina. Do sada, što se tiče gradskih vlasti, mi smo već počeli se bavimo njime i most Borča-Zemun i takođe je deo tog projekta jer on omogućava izmeštanje kamionskog saobraćaja iz tog dela grada, omogućava da projekat koji smo započeli izmeštanje autobuske stanice iz centra grada na Novi Beograd takođe bude realizovan, kad to uradimo ostaje samo samo železnička stanica ali ne putnička, da ima nekoliko hiljada putnika, već onaj drugi deo koji je važan za robni saobraćaj koji je ogroman i koji da bi se izmestio odatle i omogućuje to zemljište bude sutra stambeno-poslovni kompleks mora da se izvedu novi ti kapaciteti negde van centra grada. To je ogroman posao i za njega će trebati određeno vreme, a to opet samo prva faza. Druga faza je potpuno izmeštanje železničkog saobraćaja koju sada koristi jedan kolosek uz samu reku za prenos opasnih materija koje ne sme idu kroz prokop ispod centra grada. Da bismo to rešili moramo da napravimo novi most na Vinči da bi dobili obilaznicu i železničkog oko Beograda to su stotine miliona evra - rekao je Đilas pre osam godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike