RIK saopštio konačne rezultate glasanja na referendumu

05.02.2022

06:50

0

Ukupan broj glasača upisanih u birački spisak bio je 6.510.323, a ukupan broj glasača koji su glasali 1.995.215

RIK saopštio konačne rezultate glasanja na referendumu
Tan2022-1-16_20494826_0 - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je konačni rezultat referenduma o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa pokazao da je za promenu glasalo 59,62 odsto glasača, dok je "ne" zaokružilo 39,35 odsto.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je na sednici da su se stekli uslovi za utvrđivanje konačnog izveštaja, s obzirom da su istekli rokovi za zaštitu glasačkog prava i podnošenje prigovora odnosno žalbe Upravnom sudu.

On je naveo da su ukupni rezultati republičkog referenduma obrađeni nakon glasanja 16. januara, kao i 23. januara kada je glasanje bilo ponovljeno na devet glasačkih mesta, te na jednom glasačkom mestu 2. februara.

Dimitrijević je rekao da je ukupan broj glasača koji su se izjasnili zaokruženjem odgovora "da" 1.189.460, dok je "ne" zaokružilo 785.163 glasača.

Na sednici je poručeno da je ukupno bilo 19.930 nevažećih listića.

Ukupan broj glasača upisanih u birački spisak bio je 6.510.323, a ukupan broj glasača koji su glasali 1.995.215.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic
 

Članica RIK-a Srđana Vidović rekla je da konačni izveštaj ne može biti usvojen, jer je, kako je navela, referendum izašao iz ustavnog okvira.

- Ustavom je propisano da je rok za izjašnjavanje građana na referendumu 60 dana od dana usvajanja akta o promeni ustava, a rok je istekao 29. januara, a na jednom glasačkom mestu glasanje je sprovedeno 2. februara. Smatram da se predloženi izveštaj, a ni ostale odluke koje su na dnevnom redu ne mogu usvojiti, jer bi RIK, koja se stara o zakonitosti referenduma, na ovaj način prekršila ustav, što bi bio nonsens - rekla je Vidović.

Na kraju je usvojen izveštaj o ukupnim rezultatima republičkog referenduma radi utvrđivanja akta o promeni ustava.

Na sednici je doneta i odluka o naknadama, materijalnim i drugim troškovima za sprovođenje glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja glasača sa teritorije AP KiM na republičkom referendumu, kao i o naknadi troškova sprovođenja ponovnog glasanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike