Dijalog Beograda i Prištine: Da li smo se vratili na početak ili se nazire nastavak?

30.04.2021

19:29 >> 08:23

0

Tri su ključna problema, zbog čega su pregovori ponovo u ćorsokaku

Dijalog Beograda i Prištine: Da li smo se vratili na početak ili se nazire nastavak?
Copyright Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednički izbori u SAD, ali i podizanje optužnice protiv nekadašnja četiri čelnika OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, bez sumnje su bar na neko vreme odložili pregovore Beograda i Prištine.

I dok je njihov nastavak krajnje neizvestan, dotle su u ćorsokaku i evrointegracije Srbije.

Donald Tramp je zajedno sa Ričardom Grenelom, činilo se, uz posredstvo EU i Miroslava Lajčaka pomerio pregovore sa mrtve tačke. Borba protiv kovida, izbori u SAD i proces u Hagu, međutim, ponovo su ga skinuli sa vrha svetske agende.

Pa, da li smo opet na početku?

Korona je svakako svetski problem broj 1 i ona će još dugo biti prioritet svetskim silama. Ukoliko u Belu kuću uđe Džozef Bajden, realno je očekivati da će se stav Amerike, a samim tim i EU pomeriti od onoga što je bilo neposredno pred izbore. Optužnice protiv kosovskih zvaničnika i nekadašnjih čelnika OVK takođe su izazvale potres, jer se Kosovo sada nalazi verovatno pred novim izborima. Potrebno je utvrditi ko bi, u ime Prištine, mogao da nastavi pregovore.

Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo iz Beograda očekuje da će pobeda Džoa Bajdena, vratiti multilateralni pristup u rešavanje kosovskog pitanja.

-Ne smemo da insistiramo na brzini već da koristimo povoljne trenutke za nove proboje i održiv napredak. Nije primenjen dogovor o Zajednici srpskih opština na primer i takva saplitanja u toku pregovaračkog procesa uvek vraćaju ceo proces unazad, ukazao je Antonijević.

Zacementiran status Kosova i Metohije: Na današnji dan 2006. godine proglašen je Ustav Srbije

On je istakao da je primena dogovora o ZSO nužni, prvi korak.

Politički analitičar Veton Suroi, ocenio je da je predsednik Tramp propustio priliku da u Vašingtonu pokrene fundamentalna pitanja, pa je umesto toga potpisan sporazum koji se odnosi na unapređenje ekonomske saradnje.

-Mislim da ćemo se sada vratiti fundamentalnim pitanjima. Ali u narednih šest meseci neće biti mnogo novih koraka zbog tranzicije vlasti u SAD, zaključio je Suroi.

Vjosa Osmani, v.d. kosovskog predsednika izjavila je da trenutno nije vreme za nastavak dijaloga, zbog “razvoja događaja na” na KiM, a sa Beogradom, te da bi prištinske institucije trebalo da odvoje malo vremena, konsultuju se među sobom i stvore jedinstveniji stav o dijalogu.

-Treba izvršiti ponovnu procenu dosadašnjeg procesa, o čemu se pregovaralo, kako je pregovarano, šta je postignuto, ma koliko malo postignuto. Moramo napraviti korak unazad u procesu dijaloga, posebno nakon nedavnih izjava gospodina Lajčaka, koji je tražio od Kosova da podstakne izmenu Ustava po pitanju pridruživanja. Dakle, politički i institucionalni lideri Kosova trebalo bi da sednu kako bi detaljno potvrdili svoje stavove o ovim temama, rekla je ona.

Makron: Dijalog Beograda i Prištine pitanje bezbednosti EU

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine pitanje bezbednosti EU.

“Spor između Beograda i Prištine je stvar evropske bezbednosti, zbog čega je neophodno da Evropska unija predvodi posredovanje između dve strane kako bi se dobro završilo”, rekao je Makron.

Profesor na Londonskoj školi ekonomije LSE Džejms Ker-Lindzi smatra da je pobeda Džozefa Bajdena veliko olakšanje za mnoge evropske metropole, ali kada su u pitanju Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine ocenjuje da će nestati američki zamah koji smo videli u prethodnom periodu.

Na pitanje da li će nova američka administracija usaglasiti stav po pitanju dijaloga Beograda i Prištine pre svega sa Nemačkom, ali i EU, Ker-Lindzi skreće pažnju na to da je liderstvo SAD na Zapadnom Balkanu veoma značajno.

On smatra da je EU kada je reč o vođenja dijaloga ušla u neko stanje koje zapravo nikoga ne vodi nikud.

“Ubeđen sam da nam je potreban konačan sporazum između Beograda i Prištine, a kako će to izgledati zavisi i od toga šta lideri u Beogradu i Prištini mogu da postignu”, kaže Ker-Lindzi i dodaje da su SAD u ovom procesu ušle sa duhom ”hajde da pokušamo ovo da rešimo”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike