Vjosa Osmani želi da se prekine dijalog sa Beogradom: "Greške ne treba ponavljati"

11.11.2020

13:09 >> 14:32

0

Autor: A. B.

Smatra da nije trenutak da se dijalog nastavi zbog trenutnih dešavanja

Vjosa Osmani želi da se prekine dijalog sa Beogradom: "Greške ne treba ponavljati"
Copyright Youtube printscreen

Vršilac dužnosti predsednice tzv. Kosova Vjosa Osmani izrazila je želju da se dijalog sa Srbijom prekine, a isto su prethodno tražili Ramuš Haradinaj i ministar pravde u privremenim prištinskim institucijama Seljim Seljimi.

– U fazi smo kada se dijalog odvija. Kažete da na Kosovu postoji institucionalna stabilnost. Kako mislite da bi dijalog trebalo da se razvija? Postoje glasovi koji kažu da dijalog treba prekinuti – rekla je Osmani u intervjuu za Dojče vele.

Dodaje da nije trenutak da se dijalog nastavi zbog trenutnih dešavanja.

Profimedia

– Mislim da zbog trenutnih dešavanja sada nije trenutak da se dijalog nastavi odmah. A kosovske institucije treba da odvoje malo vremena, sednu, konsultuju se međusobno, stvore mnogo jedinstveniji stav o dijalogu, jer je neophodno da svako ko pregovara u ime Kosova, za sudbinu Kosova, ima mnogo jedinstveniji stav političkog spektra nego samo koalicija koju predstavlja. Daću svoj maksimalan doprinos u tom pogledu, kako bih zajedno sa svima razgovarala o tome koji bi trebali biti stavovi Kosova.

Haradinaj ima rešenje za Tačijevo mesto
Vjosa Osmani biće vršilac dužnosti predsednika, pošto Tači odlazi u Hag

Treba izvršiti ponovnu procenu dosadašnjeg procesa, o čemu se pregovaralo, kako je pregovarano, šta je postignuto, “ma koliko malo postignuto”, objašnjava ona.

– Ali sada ne verujem da je pravi trenutak da Kosovo nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Nije da nema institucije. Ali zato što situacija nije ista kao pre nekoliko dana. Ovo se mora uzeti u obzir. Ali sve zajedno, gradimo dalje korake. A ne da ima slučajeva kada se o nečemu pregovara u Briselu, a mi kao druge institucije to saznajemo ili preko Brisela, ili tamošnjih zvaničnika, ili putem medija. Ali da li bi ovo trebalo da bude neka vrsta preliminarnih konsultacija, neka vrsta preliminarne komunikacije stava, tako da onda svako ko pregovara u ime Kosova ima jasniju predstavu šta Kosovo očekuje od njega ili nje.

Niko ne sme da pregovara o stvaranju treće sile, smatra Osmani.

– S druge strane, kao Skupština Kosova, u jednom trenutku smo jasno stavili do znanja crvene linije u vezi sa temama o kojima ne treba raspravljati, a one imaju ne samo sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom zemlje, već i sa unutrašnjim uređenjem Kosova, odnosno načinom njihovog funkcionisanja. Niko ne sme da pregovara o stvaranju treće sile. I vlada mora biti izuzetno oprezna da ne upadne u takve zamke, koje Srbija gradi otvaranjem ovih tema u Briselu, tobože samo formalno, ali koje se potom pretvaraju u nove kompromise za Kosovo. Mi koji dugo pratimo dijalog videli smo kako su došli ovde. Ali greške ne treba ponavljati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dojče vele

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike