Bečki dnevnik piše da će Bajden napraviti preokret prema kosovskom pitanju: Šta očekuju ostali na Balkanu?

11.11.2020

19:53 >> 09:08

0

Bečki dnevnik Standard ocenjuje da pobeda Džone Bajdena na američkim izborima najavljuje i preokret u politici Vašingtona prema kosovskom pitanju

Bečki dnevnik piše da će Bajden napraviti preokret prema kosovskom pitanju: Šta očekuju ostali na Balkanu?
Copyright Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Bečki dnevnik „Standard“ ocenjuje da pobeda Džone Bajdena na američkim izborima najavljuje i preokret u politici Vašingtona prema kosovskom pitanju, ali i najavljuje da će on kao ekspert za Balkan, delovati poznavajući činjenice uz „politički kompas“ u regionu.

Dnevnik podseća da se tokom 1990-tih Bajden zalagao za odbranu BiH i Kosova, kao i protiv ratne agresije, kako se navpodi, nacionalista.

„Nakon četiri godine politike SAD na Balkanu pod Trampom je pobeda demokrata za mnoge u jugoistočnoj Evropi bila veliko olakšanje, jer se sada može očekivati ponovo konstruktivna saradnja EU i SAD u ovom regionu, koja je, pod Trampom, bila potpuno uništena. I to ne samo to. Bajden je važan simbol jer jedan od malobrojnih američkih političara koji je od početka razumeo šta se dešava u BiH“, dodaje list.

List navodi i viđenje američkog politikologa bosanskog porekla Jasmina Mujanović da je izbor Bajdena šansu za reformu Dejtonskog sporazuma.

„Standard“ podseća da je Bajden tokom predizborne kampanje zamolio bosansku, kosovsku i albansku dijasporu u SAD za podršku.

Takođe list ukazuje da je Bajden Prištinu posetio poslednji put 2016., i da na Kosovu postoji u ulica sa imenom njegovog sina Bo Bajdena, nakon što je poginuo.

U pozivu na podršku dijaspori iz BiH Bajden je naveo da je „dokazani prijatelj BiH, od najtamnijih dana rata i genocida do nastavljene borbe za stabilnost i pravdu“.

Slično stoji i u pismu kosovskoj dijaspori u SAD, uz navođenje da je bio za NATO intervenciju kojom je „okončan rad srpskih jedinica protiv kosovske oslobodilačke vojske 1999“.

U tom pismu on je obećao da će „preokrenuti neuravnoteženu politiku Trampove administracije prema Kosovu i Srbiji, i zajedno sa EU raditi na uspostavljanju sporazuma“

U spisak očekivanja od Bajdenove pobede list, navodi i da je “za očekivati” i da Aljbin Kurti kosovski premijer do marta ove godine, nakon idućih izbora u Prištini ponovo dođe na vlast.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike