Brnabićeva poručila: Obrazovanje stub jake države, u narednih pet godina 135 miliona evra za fakultete

27.01.2022

22:22

0

"Čeka nas još mnogo posla, ali mislim da je obrazovni sistem u uslovima pandemije pokazao da brže od mnogih može da savlada krizu"

Brnabićeva poručila: Obrazovanje stub jake države, u narednih pet godina 135 miliona evra za fakultete
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras na Svetosavskoj akademiji da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva i poručila da će u narednih pet godina biti uloženo u obnovu i izgradnju fakulteta dodatnih 135 miliona evra.

Brnabićeva je istakla da je Sveti Sava dao Crkvu kao sigurnost, a srpsku školu kao osnovu, ističući da je na tim osnovama nastala Srbija koja, kako kaže, svakim danom postoja sve bolja.

Ona je dodala da je Srbija i danas na putu Svetog Save.

- U Srbiji danas radi 176.955 učitelja, nastavnika i profesora. U osnovne i srednje škole ide 1.050.000 naše dece, dok 285.000 njih studira - navela je Brnabićeva.

Premijerka je ukazala da se svake godine uvećava ulaganje u obrazovni sistem, dodajući da je sada na nivou od 252 milijarde dinara, što je, kaže, za 43 odsto više u odnosu na 2017. godinu, kada je postala predsednica Vlade.

Istakla je da je osnovna zarada u prosveti sada nešto više od 67.000, a pre deset godina je bila oko 44.000 dinara, dodajući da je to rast od preko 53 odsto.

Kako je dodala, povećanju zarada u prosveti će se posvetiti veća pažnja, jer su plate daleko od zadovoljavajućih, i u odnosu na to koliko prosvetni radnici zaslužuju.

- Mi nikada nismo gledali na Srbiju kao na zemlju jeftine radne snage, upravo suprotno, da Srbija pobeđuje zahvaljujući svom obrazovnom sistemu, pameti, kreativnosti i idejama - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, najveću dodatnu vrednost u ekonomiji donose upravo pamet i ideje.

Premijerka je poručila da će država nastaviti da ulaže u standard zaposlenih u prosveti, jer, kako je rekla, bez kvalitetnih i stručnih ljudi nema budućnosti.

Nastaviće se, kako kaže, i sa digitalizacijom, ukazujući da se u najvećoj meri u tome do sada uspelo.

- Čeka nas još mnogo posla, ali mislim da je obrazovni sistem u uslovima pandemije pokazao da brže od mnogih može da savlada krizu i zbog toga želim još jednom da kažem hvala - rekla je Brnabićeva, i čestitala školsku slavu.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti