Kako bi tek državu vodili kad ni koalicione partnere ne poštuju: Opozicija i pre izbora pokazuje pravo lice

24.01.2022

09:20

0

Potpisan je i koalicioni sporazum između nekoliko stranaka, ali izgleda da papir trpi sve

Kako bi tek državu vodili kad ni koalicione partnere ne poštuju: Opozicija i pre izbora pokazuje pravo lice
Ilustracija - Copyright Amir Hamzagić/ATAImages

Deo opozicije okupljen oko Dragana Đilasa i dalje se igra politike. I ne bi to bilo strašno da ne pretenduju da pobede na predstojećim izborima. 

Potpisan je i koalicioni sporazum između nekoliko stranaka, ali izgleda da papir trpi sve. Jer i pre izbora pokazuju da jedni drugima rade iza leđa, pa ostaje samo da zamislimo kako bi to izgledalo kad bi došli na vlast.

Naime, ovaj deo opozicije, koji sebe naziva vođom opozicije i sebi pripisuje pobedu na izborima, nikako da se dogovori oko predsedničkog kandidata. Pošto nisu saglasni, odlučili su da urade dva nezavisna istraživanja o tome ko ima najviše šansi kao protivkandidat Aleksandru Vučiću, pa da "prelome".

Iznenada, Đilas saopštava da je njegova stranka donela odluku da "partnerima u opoziciji" predloži da podrže Zdravka Ponoša kao zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima, a potpredsednicu stranke Mariniku Tepić za nosioca liste na parlamentarnim izborima.

Ne bi to bilo ništa čudno da njegov koalicioni partner, lider Narodne stranke Vuk Jeremić ne "gura" Miroslava Aleksića u prvi plan. Štaviše, Ponoš se nedavno povukao sa svih funkcija u Narodnoj stranci usled nesporazuma sa Jeremićem. I tada je u javnost njegovo ime kao mogućeg kandidata proturio Đilas, a Jeremić je ostao "iznenađen". 

Narodna stranka saopštila je da je iz medija saznala za odluku SSP-a i podseća da bi, prema koalicionom sporazumu, zajednički kandidat za predsednika Srbije na predstojećim izborima trebalo da bude izabran konsenzusom. Sudeći prema saopštenju NS, dogovor je bio da se rezultati dva nezavisna istraživanja unutar koalicije saopšte u utorak 25. januara.

U međuvremenu je PSG, koji je takođe deo koalicije sa SSP-om, NS-om i DS-om, podržao kandidaturu Ponoša na predstojećim izborima. DS se uzdržao, a predsednik stranke Zoran Lutovac rekao je da će se ta stranka o predsedničkoj kandidaturi Zdravka Ponoša izjasniti nakon razgovora sa partnerima u koaliciji.

Da je sve više nezadovoljnih samovoljom Dragana Đilasa, pokazuje i reakcija Radomira Lazovića, iz pokreta "Ne davimo Beograd", koji je rekao da je odluka da Ponoš bude kandidat na predsedničkim izborima doneta bez dijaloga, te se pita: "Zar je to moralo ovako da izgleda?" 

Stalno napominju kako je jedinstvo ključ za pobedu i kako moraju nastupati zajedno, ali pre nego što su i ušli u zvaničnu trku pokazuju koliko poštuju jedni druge i potpisane dogovore, pa ostaje mašti na volju kako bi državu vodili i donosili daleko ozbiljnije odluke koje se tiču svih građana Srbije. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike